Lidovky.cz

Jídlo

Slavná kremšnita ze slovinského Bledu. Jak na ni, poradí šéfkuchař

Kremšnita foto: Velká kuchařka světových kuchyní

Připravuje se už desítky let, přesněji od roku 1953. Právě tehdy ho na březích slavného bledského jezera poprvé vyrobil šéfcukrář Hotelu Park Ištvan Lukačević. Kremšnita je slavný dezert, který dávno překročil hranice země, ve které vznikl. A jak na něj? Zkuste recept šéfkuchaře Hynka Vávry z restaurace Hliněná bašta.
  6:46

Kremšnita

  • 500 g máslového listového těsta

Krémová náplň

  • 1,5 l čerstvého plnotučného mléka
  • 200 ml mléka zvlášť
  • 500 ml šlehačky
  • 5 g moučkového cukru
  • 10 vajec velikosti M
  • 200 g polohrubé mouky
  • 400 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 ml rumu

K podávání

  • moučkový cukr na poprášení
  • čerstvé bobulové ovoce
  • lístky meduňky

Těsto: kvalitní máslové listové těsto koupíme, abychom ho nemuseli pracně připravovat doma. Rozválíme ho na velikost podle použitého plechu, rozložíme na pečicí papír až ke krajům plechu, propícháme na několika místech vidličkou a dáme péct na 200 °C, dokud povrch nezezlátne. Po upečení rozřízneme napůl.

Krémová náplň: oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, 300 g cukru, vanilková semínka, rum, mouku a 200 ml mléka spojíme šlehací metlou v robotu na střední rychlost dohladka. Z bílků ušleháme elektrickým šlehačem sníh, při tuhnutí přidáváme postupně zbylý cukr.

Jeden a půl litru mléka přivedeme k varu a za stálého a rychlého míchání metlou přiléváme pomaličku směs ze žloutků. Mícháme bez přestání, aby se vejce nesrazila, po zhoustnutí (asi 3 minuty) krém stáhneme z ohně. Ještě horký žloutkový krém opět za pečlivého ručního promíchávání metlou postupně přiléváme do vyšlehaného sněhu z bílků, stále prošleháváme metlou směrem ode dna nahoru.

Kremšnita: jeden plát těsta vložíme do formy, kterou si velikostně upravíme dle potřeby, a po celé ploše naneseme rovnoměrně žloutkový krém. Ze smetany a moučkového cukru ušleháme šlehačku a potřeme jí již vychladlý žloutkový krém. Přiklopíme druhým plátem těsta a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Recept pochází z Velké kuchařky světových kuchyní. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.