„Lilek je zelenina, kterou děti nemají moc rády, protože velmi rychle tepelnou úpravou měkne a chutná rozbředle. V pomazánkách je to ale vítanou vlastností. Dokonalým rozmixováním do pěny získáte lahodnou a lehkou pomazánku, kterou lze různě dochucovat. Nebojte se experimentovat,“radí říká Mähringová.
A dodává: „Lilková pomazánka je pro opravdové fajnšmekry a je potřeba si s ní trošku pohrát. Pokud ale doma máte rádi lilek, tak dejte této dobrotě šanci. Uvidíte, že se po ní budete všichni jen olizovat a na sváču do školy bude vítána s nadšením.“
Lilková pomazánka
(na 4 porce)
• 1 velký lilek (400 g)
• šťáva z ½ citronu (25 ml)
• 1 vrchovatá lžíce řeckého jogurtu (30 g)
• 1 stroužek česneku (5 g)
• špetka soli (3 g)
• špetka pepře (1 g)
• 2 lžíce olivového oleje extra virgin (40 ml)
• 1 hrst hladkolisté petrželky (5 g)
• 4 rustikální bagetky (4 × 80 g)
Každou porci doplníme
• hrst cherry rajčat
• ½ grepu
Postup: Rozpálíme si troubu na cca 230 °C a lilky zabalíme pěkně pevně do alobalu. Potřebujeme je totiž opéct tak, aby byla šlupka kompletně spečená a vnitřek uvařený. Lilky v alobalu necháme péct přibližně půl hodiny.
Lilky pak opatrně vyndáme z alobalu a rozpůlíme. Zakápneme je hned citronem a pomalu z nich vydlabeme dužinu. Tu pak buď rozmixujeme, nebo jen rozmačkáme vidličkou a smícháme s utřeným česnekem, troškou soli, troškou pepře, olivovým olejem, jogurtem a petrželí.
Vynikající je pomazánka s dobrou bagetkou nebo opečeným chlebem. Skvěle poslouží i jako dip k nakrájené zelenině (mrkvi, okurce nebo celeru). Pokud chcete mít bezlepkovou variantu, vyberte k tomu odpovídající bezlepkové pečivo.
Velká svačinková bichlePája (Pavlína Mähringová) a Veru (Veronika Břicháčková) jsou autorkami Velké svačinkové bichle, kuchařky se 190 svačinkovými recepty, na každý (školní) den jiný. Nemusíte nic plánovat ani vymýšlet, stačí otočit stránku a máte recept na nutričně vyváženou výbornou svačinku ze sezonních surovin. Aby byly recepty opravdu nutričně v pořádku, přizvaly si Pája a Veru ke spolupráci odbornici na výživu Alexandru Košťálovou |