Nehtík lékařský je jednoletá dvouděložná rostlina, která patří do čeledi hvězdnicovitých. Pochází z Orientu, dorůstá výšky až 60 cm a její latinské jméno Calendula má původ ve starém Římě, kde se věřilo, že vykvétá vždy prvního dne v měsíci, tedy ve dnech zvaných kalendy. Říká se mu i měsíček, dešťová bylina, krusíček, pampalík, pazourky či ruský penicilín.
Markéta Janďourková
|
Ve volné přírodě ho najdeme jen zplanělý, jinak se u nás vyskytuje pouze v zahradách. Vypěstujeme ho snadno: má rád slunce a prostor. Na půdu náročný není – jen nemá v oblibě vlhká místa. Vyséváme ho na jaře, kvete od června do října a pokud ho po odkvětu ostříháme na zhruba 15 cm výšky, obrazí znovu – a když to stihne, tak i podruhé vykvete.
Jeho krásné květy jsou i jedlé a můžete jimi ozdobit třeba salát nebo dort, ale hlavně je to báječná léčivka. Také umí předpovídat počasí – pokud nehtík do sedmi hodin ráno nerozevře květy, můžeme očekávat déšť.
Nehtík obsahuje hořčiny, kyseliny, saponiny, glykosidy, flavonoidy, triterpeny, calendulin, éterické oleje a barviva. Napomáhá hojení, působí antisepticky a antiparazitárně, zabraňuje zánětům, čistí krev, mírní křeče, podporuje pocení a napomáhá regulovat menstruaci.
Odvar z nehtíku se používá jako obklad při zánětlivých onemocněních pokožky, abscesech a vředech. Při zánětech dásní se doporučují výplachy odvarem či zředěnou tinkturou. Tinktura (plnou hrst okvětních lístků otrhaných z kalichu zalijte 250 ml vodky a nechte 10 dní stát na slunci, přeceďte, dobře okvětní lístky vymačkejte a tekutinu naplňte do tmavých lahviček), naředěná v poměru 1:10 je dobrým vnějším dezinfekčním prostředkem. A pokud svaříme nehtík s vínem, získáme prostředek pro posílení ženských orgánů a podpoření menstruace.
V kuchyni ho můžeme využít i jinak než jen jako ozdobu.
Pomerančovou bábovku s nehtíkovými květy
Potřebujeme:
• 210 g polohrubé mouky
• 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
• ½ čajové lžičky jedlé sody
• 1 špetku soli
• 4 polévkové lžíce sušených okvětních lístků nehtíku
• 300 g cukru
• 250 g bílého jogurtu (ne nízkotučného!)
• 125 ml řepkového či slunečnicového oleje
• 2 vejce
• 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
• Nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče v biokvalitě
Na polevu:
• 250 g moučkového cukru
• 3-4 lžíce pomerančové šťávy
• 1-2 polévkové lžíce sušených okvětních lístků nehtíku
Jak na to? Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Sušené okvětní lístky nehtíku rozmixujeme spolu s 50 g cukru. Spolu se zbylým cukrem vsypeme do druhé, větší mísy, přidáme jogurt, olej a vejce a prošleháme. Přidáme moučnou směs, pomerančovou kůru a šťávu a opět krátce prošleháme.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 40-50 minut, dokud není povrch zlatohnědý. Pak vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Na polevu vyšleháme moučkový cukr spolu s pomerančovou šťávou a touto směsí vychladlou bábovku polijeme. Ozdobíme sušenými okvětními lístky.