Levandule je víceletý polokeř z čeledi hluchavkovité. Dorůstá 50–60 cm a je známý i pod názvy devandule, špika, špikrnát, špikrnágl nebo dulenka. Ve volné přírodě ji najdeme jen ve Středomoří, v našem podnebí jen v parcích a zahradách. Má ráda dobře propustnou půdu a hodně slunce. Levandulí existuje mnoho druhů, od bílých přes narůžovělé, světle fialové až po výrazně tmavofialové. Nejvíce léčivých účinků má ale jen levandule lékařská.
Markéta Janďourková
|
Květy sklízíme včetně stonků, svážeme do snopků a sušíme v polostínu zavěšené květy dolů. Suché květy odrolíme a uchováváme v uzavíratelné nádobě. Připravit si můžeme například levandulovou tinkturu: hrst čerstvých květů zalijeme 250 ml vodky, uzavřeme a necháme 10 dní v teple louhovat. Pak přecedíme a uchováváme také v lahvích z tmavého skla. Tinkturu můžeme použít k masáži revmatických kloubů či jí masírovat pokožku hlavy při zvýšeném vypadávání vlasů.
Levandule obsahuje lavanulol, geraniol, nerol, borneol, cineol, éterický olej, kafr, pryskyřici, třísloviny, kumarin, flavonoidy a kyselinu ursolovou.
Zklidňuje, podporuje klidný spánek, mírní křeče, prokrvuje a dezinfikuje. Podle Hildegardy z Bingenu pomáhá levandule i proti bolestem jater a bolestem na plicích. Stačí, když svaříme 2 čajové lžičky sušených květů s 250 ml vína, vlažné osladíme medem a popíjíme.
Pokud trpíte na úzkosti, připravte si levandulový čaj: dvě čajové lžičky sušených květů zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Pak přeceďte a v případě potřeby (nervozita, nespavost, úzkost) pijte jeden šálek.
Levanduli můžeme využít i v kuchyni – skvěle vynikne například v následujícím receptu.
Bábovičky s levandulí a černým čajem
Potřebujeme:
• 215 g polohrubé mouky
• 4 čajové lžičky podrceného kvalitního černého čaje
• 1 čajovou lžičku rozdrcených sušených levandulových květů
• ½ čajové lžičky prášku do pečiva
• 1 špetku soli
• 215 g změklého másla
• 200 g cukru
• 1 balíček vanilkového cukru
• 1 polévkovou lžíci medu
• 3 vejce
• 65 g zakysané smetany
Na polevu
• 300 g bílé čokolády
• 125 g smetany ke šlehání
• 50 ml limetkové šťávy
• nastrouhanou kůru ze tří limetek v biokvalitě
Jak na to? Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na muffiny nebo malé bábovičky vymažeme a vysypeme trochou mouky. Polohrubou mouku v míse promícháme s černým čajem, levandulí, práškem do pečiva a solí. Máslo, cukr, vanilkový cukr a med vyšleháme do světlé pěny. Po jednom postupně zašleháme vejce.
Do máslové směsi zapracujeme zakysanou smetanu. Moučnou směs rozdělíme na tři části a postupně zašleháme do máslové pěny. Po každé části prošleháváme minutu. Těsto naplníme do připravených formiček a 20–30 minut pečeme, dokud nejsou bábovičky zlatohnědé. Necháme vychladnout, pak opatrně vyjmeme z formy.
Bílou čokoládu nalámeme do mísy. Smetanu ke šlehání přivedeme k varu a čokoládu jí zalijeme. Necháme dvě minuty působit, pak spolu s limetkovou šťávou a kůrou vymícháme do hladké hmoty. Bábovičky polijeme čokoládovou směsí a případně ozdobíme strouhanou limetkovou kůrou a levandulovými květy.