Meduňka lékařská je víceletá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá výšky až 90 cm a říká se jí i citronelka, doušník, kocúrník, kalaminta, medlinka, či včelanka. Ve volné přírodě roste pouze ve Středomoří, u nás ji nalezneme jen v zahradách.
Markéta Janďourková
|
Meduňka není náročná na pěstování. Ke zdárnému růstu jí bude stačit dostatek vláhy a polostinné až slunečné místo. Spokojená bude i v květináči na balkóně. Listy sklízíme před rozkvětem, sušíme ve stínu a uchováváme v uzavíratelných nádobách.
Meduňka obsahuje geraniol, třísloviny, hořčiny, slizovité látky, pryskyřici, vitamíny, minerální látky, draslík, linalool a další složky. Zklidňuje, posiluje nervovou soustavu, žaludek, játra a žlučník a podporuje klidný spánek.
Jako jedna z mála bylinek nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikaci s léky. Přesto by se jí těhotné a kojící ženy měly vzdát – zatím není dostatek poznatků o tom, zda přece jen pro ně, případně pro kojence, nějaké nežádoucí vlivy nemá.
Meduňku můžeme užívat v podobě čaje či koupele.
Čaj: Smíchejte po 30 gramech listů meduňky, hlohu a srdečníku s 10 gramy okvětních lístků růže. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 7 minut louhovat a přeceďte. Pijte 3x denně jeden šálek, a to po dobu osmi týdnů.
Koupel: 100 gramů meduňkových listů (možné zkombinovat i s levandulovými květy) zalijte 1 litrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a přeceďte. Nalijte do vody ke koupeli, která by měla mít 38 stupňů, a 10 – 15 minut si vychutnávejte koupel.
Meduňku můžeme samozřejmě využít i v kuchyni.
Rebarborový koláč s meduňkou
Na těsto
• 250 g rebarbory
• 350 g cukru
• 30 g čerstvých meduňkových listů (zhruba dvě hrsti)
• 225 g polohrubé mouky
• Špetku soli
• 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
• 115 g změklého másla
• 2 vejce
Na obložení
• 300 g syrové rebarbory, oloupané a nakrájené na dvoucentimetrové kousky
Jak na to? Omyjeme 250 g rebarbory, oloupeme a nasekáme nadrobno. Spolu se 100 g cukru a dvěma polévkovými lžícemi vody ji vložíme do hrnce a při nízké teplotě dusíme do měkka. Pak teplotu zvýšíme a necháme vyvařit tekutinu. Odstavíme z plotny, vmícháme nasekané meduňkové listy a rozmixujeme. Předehřejeme troubu na 170 stupňů, vymažeme plech a vysypeme ho moukou.
V míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva. V druhé míse vyšleháme máslo s 250 g cukru do světlé pěny, poté postupně zašleháme vejce. Opatrně vmícháme moučnou směs a na závěr přidáme rebarborové pyré. Těsto nalijeme do připravené formy a poklademe oloupanou, nakrájenou rebarborou. Pečeme 60 – 75 minut, dokud není koláč zlatohnědý. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem a jednotlivé porce můžeme ozdobit meduňkovými lístky.