Lidovky.cz

Jídlo

DAVID: Polotovary, jídlo v boxech či ve vakuu. Z čeho jíme a jíst ještě chvíli budeme?

Radek David foto: Archiv Radka Davida

Už je to rok, co jsme se probudili a najednou byla gastronomie „zavřená“. Nikdo netušil, na jak dlouho to bude. Rok se sešel s rokem a konec je v nedohlednu.
  5:18

Za rok všechny restaurace rozjely prodej skrz okénka nebo mezi dveřmi. Každá restaurace balí jídlo s sebou nebo připravuje polotovary. Některé spustily svůj e-shop, abyste nemuseli chodit ven a mohli z pohodlí domova objednávat. Pokusil jsem se najít pozitiva a negativa jednotlivých balení.

Jídlo v boxu, krabičkách, kelímcích a zatavovacích vaničkách

Výhody: Jídlo lze ihned konzumovat. Vhodné do kanceláří a do práce, pokud transport netrvá déle jak 10 minut. Pokud chcete transportovat 20 a více minut, musíte zvolit správný výběr jídla. Hranolky, těstoviny, rizota, steaky a ryby: to jsou jídla, kterým dlouhý transport nesvědčí.

Radek David

Jako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do restaurací La Veranda Praha a Babiččina zahrada v Průhonicích. Nyní se stará ještě o The Bistro. Do toho 8x ročně odlétá na Ukrajinu, kde vytváří menu pro restauraci La Veranda a síť 6 restaurací Fajna familia. Kuchařskou kariéru začal po vojně v hotelu Adria Praha, restauraci Rybí trh a hotelu Radisson SAS Alcron Praha. Jeho srdcová záležitost je restaurace La Veranda, která je doporučovaná Michelinem. Je otevřená už 17 let a připravuje zde moderní světovou kuchyni s asijským dotekem. Každoročně odjíždí na pracovní stáže do zahraničí. Už měl možnost vařit v Provence v restauraci La Chassagnette, v Piemontě v restauraci Violetta, v Londýně prošel restaurace Dinner by Heston Blumenthal, Marcus, Story, Typing Room, Pied a Terre, Alyn Williams at the Westbury, L´Autre Pied, Ametsa with Arzak instruction, The Ledbury, Latium, atd.

Podílel se jako autor na knihách Bio menu, Sexy moderní česká kuchyně a spolupracuje na knihách s Romanem Vaňkem z Prakulu, kde i jako lektor školí.

Rád předává zkušenosti a dělí se o ně na veřejném facebookovém profilu a svých webových stránkách.

Nevýhody: Některé položky nejsou vhodné na dlouhý transport a dlouhé uskladnění v boxu. Následným ohřevem v mikrovlnné troubě již nedocílíte stejnoměrného prohřátí, některé komponenty jídla jsou horké, některé studené. Další nevýhodou je poměrně velké množství odpadu z obalového materiálu.

Studená jídla v zatavovacích vaničkách

Výhody: Vhodné do kanceláří a na pracoviště, kde je k dispozici mikrovlnná trouba. Můžete zakoupit jídlo na tři až čtyři dny a ušetřit za dopravu.

Nevýhody: Ohřevem v mikrovlnné troubě neohřejete všechny komponenty jídla stejnoměrně.

Vakuování

Výhody: Jídlo lze nakoupit na 3-4 dny dopředu, vytvořit si zásobu a zároveň za dopravu. Při správném ohřevu docílíme stejné kvality jídla jako v restauraci.

Nevýhody: Není vhodné do kanceláří a do práce, jelikož k ohřevu potřebujete čas a kuchyňské vybavení.

Polotovary

Výhody: Čerstvé jídlo, které si musíte dodělat. Dopéct maso, ryby a drůbež, orestovat zeleninu. Ohřát další komponenty. Některé restaurace dodávají v boxu všechny suroviny i polotovary a jídlo si dle návodu celé uvaříte sami. Nemusíte nic shánět, běhat po obchodech, vše je v dodaném boxu.

Polotovary jsou různé. Ale vždy záleží na dohotovení, která za vás restaurace neudělá. Pokud rádi vaříte, tak pro vás bude příprava jednodušší.

Nevýhody: Při špatném přečtení návodu nebo špatném uvaření si nepochutnáte. Nevhodné pro lidi, kteří nechtějí vařit. Všichni se snažili si pohrát s balením. Některá jsou ekologická (biologicky odbouratelné plasty, papírové vaničky, sklo a atd…), některá méně ekologická (plasty, polystyrénové boxy).

V tuhle chvíli si všichni přejeme, aby tato doba již byla za námi. Ale spousta restaurací bude pokračovat i po rozvolnění s prodejem jídla domů. Vznikne nový trend, který nastavila doba a hosté.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.