2. prosince 2012 13:04 Lidovky.cz > Zprávy > Názory

LN: 101 nejlepších
receptů Romana Pauluse

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
101 nejlepší recepty | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy 101 nejlepší recepty | foto: Lidové noviny
PRAHA Nejlepší recepty michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, tak se jmenuje digitální publikace z ediční řady 101, kterou pro vás připravila redakce Lidových novin.

Na 110 stránkách přináší desítky oblíbených receptů a praktických rad jednoho ze dvou českých kuchařů, kteří v letošním roce získali nejprestižnější gurmánské ocenění - hvězdu Michelin.

"Když jsme s Romanem Paulusem začali tuto publikaci připravovat, říkali jsme si, že nechceme sepsat jen další z řady kuchařek, ale pokusíme se čtenáře naučit vařit s respektem k surovinám a sezoně", říká autorka unikátní kuchařky Iva Pospíšilová.

Šéfkuchař restaurace v pražském hotelu Alcron vysvětluje, jak používat sezónní suroviny, ale učí také, jak na špičkové úrovni připravit docela běžná jídla (třeba obyčejná míchaná vajíčka nebo vývar), připravit pravý vídeňský řízek, upéct kachnu a samozřejmě i mnoho sofistikovaných specialit (třeba jehněčí kolínko). Publikace má 110 stránek a stojí 1,79 eur.

Roman Paulus (37 let)

  • Šéfkuchař restaurace hotelu Alcron a český kuchař roku 2009–2010 odstartoval svou kariéru v 90. letech v Rakousku.
  • V roce 1999 odešel pracovat do londýnského Savoye a posléze strávil půl roku na zaoceánském parníku Queen Elizabeth II.
    Sám říká, že tyto zkušenosti pro něj byly naprosto zásadní. Díky nim se mohl seznámit se špičkovými službami a kvalitní gastronomií, která se u nás v té době teprve probouzela.
  • Michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

    • Po návratu do střední Evropy pracoval nejprve pro síť hotelů Hilton (ve Vídni, později v Praze) a na jaře 2008 přijal nabídku vést kuchyni pražského hotelu Alcron, kde působí dodnes.
    • V loňském roce získal právě pro restauraci Alcron michelinskou hvězdu. Dodejme, že takto oceněni byli dosud pouze dva čeští šéfkuchaři působící u nás.
    • Roman Paulus přitom i nadále vyhledává špičková profesní školení, například v The Emirates Academy of Hospitality Management, jež je odnoží nejznámější hotelové školy na světě – École hôtelière de Lausanne. Na stáži byl také ve slavných restauracích – La Pergola v Římě či Maison du Boeuf v Bruselu.
    • Je ženatý a má dvě děti.

    O aplikaci edice 101 LN pro iPady a iPhony se více dozvíte ZDE, ke stažení včetně publikace Nejlepší recepty michelinského kuchaře Romana Pauluse je pak v AppStore.

    Lidové noviny
    • 3Diskuse


    REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

    SMS Registrace

    Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
    Viz Pravidla diskusí. schovat

    Jak postupovat

    1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

    2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

    Tel. číslo = login,
    formát "+420 xxx xxx xxx"
    Kód ze SMS je rovněž heslo
    Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
    * Nepovinný.
    Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.