26. dubna 2010 20:36, aktualizováno 27. 4 11:40 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

50 nejlepších restaurací na
světě. Vyhrál dánský podnik Noma

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Restaurace Noma v Kodani. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Restaurace Noma v Kodani. | foto: Reprofoto
MADRID Nejlepší restaurací na světě se pro letošní rok stal dánský restaurant Noma v Kodani. Z prvního místa tak vytlačil proslavenou španělskou El Bulli, která byla na vrcholu poslední čtyři roky.

V žebříčku 50 nejlepších restaurací na světě, který sestavuje britský kulinářský časopis Restaurant Magazine, se letos neobjevil žádný český restaurant.

"Kodaň už není poslední zastávkou na gastronomické podzemní dráze," napsal v hodnocení šéfredaktor Restaurant Magazine Paul Wootton. "Letošní žebříček je povzbudivý tím, že zdůrazňuje zejména bohatství mladých, dynamických šéfkuchařů, kteří přinášejí nové myšlenky do světa gastronomie."

The Fat Duck
The Fat Duck

Na třetí místo ze druhého klesl britský restaurant The Fat Duck Hestona Blumenthala, který je znám takovými jídly, jako kaše z hlemýžďů nebo hemenexová zmrzlina.

Neobvyklé ingredience severské kuchyně

Noma, v jejímž čele stojí dvaatřicetiletý René Redzepi, servíruje

Deset nejlepších restaurací na světě:

1. Noma Dánsko
2. El Bulli Španělsko
3. The Fat Duck Británie
4. El Celler de Can Roca Španělsko
5. Mugaritz Španělsko
6. Osteria Francescana Itálie
7. Alinea USA
8. Daniel USA
9. Arzak Španělsko
10. Per Se USA

nový druh severské kuchyně. Používá v ní například divoké cibule, mateřídouškový olej, lesní šťovík, chaluhy z dánských či irských pláží, vejce divokých kachen, pupeny divokých růží, kořeny.

Ve své restauraci Noma v Kodani nabízí třeba "zeleninové pole": malé kousky zeleniny zapuštěné do bramborové kaše, servírované na kameni z pole. Vše je posypané práškem z ječmene a oříšků, čímž vznikne podoba půdy.

Molekulární kuchyně

Blumenthal a šéfkuchař El Bulli Ferran Adriá jsou průkopníky kulinářského umění známého jako molekulární kuchyně, která spojuje moderní vaření s vědou. Používá vědeckého přístupu k vymýšlení nových technik pro přípravu jídla, jako je tekutý dusík, centrifugy a přesné stupnice pro vaření horkého želé, grilovaného ovoce. Adriá v lednu oznámil, že svoji restauraci El Bulli pyšnící se třemi michelinskými hvězdičkami v severokatalánském pobřežním městě Roses v roce 2012 na dva roky zavře. Podnik pak chce znovu otevřít jako inovační centrum pro šéfkuchaře z celého světa. Mezitím bude pracovat na encyklopedii receptů, díky nimž se stal jedním z předních šéfkuchařů na světě.

El Bulli
El Bulli.

Restaurant Magazine, na jehož hodnocení se podílí přes 800 šéfkuchařů, restauratérů, novinářů a expertů na jídlo, ocenil jeho výsledky a odměnil ho cenou Šéfkuchař desetiletí, již udělil poprvé.

Do padesátky se dostala poprvé mexická restaurace

V první desítce nejlepších restaurací jsou čtyři španělské a tři americké (Alinea, Daniel a Per Se).

Restaurant Daniel sídlící na Upper East Side na Manhattanu, kde se mísí tradiční francouzské techniky s americkým stylem, byl letos oceněn jako skokan roku - vystoupal totiž z 33. místa na osmé.

Z asijských restaurací si nejlépe vede japonská Les Creations de Narisawa, která obsadila 24. místo.

Do padesátky nejlepších se dostaly dvě australské restaurace v Sydney: Quay, která je na 27. místě, a Tetsuya´s (38), v jejímž čele stojí Japonec Tetsuya Wakuda.

Poprvé mezi ně vstoupila mexická restaurace Biko, která se usadila na 46. místě. Nováčky jsou v této sestavě také Aqua v německém Wolfsburgu (34), nizozemská De Librije (37) a švýcarský Schloss Schauenstein (30).

Top 50 restaurací

Celkový seznam 50 nejlepších restaurací světa pro letošní rok je uveřejněn na webových stránkách www.theworlds50best.com

ČTK, Lidovky.cz




Najdete na Lidovky.cz