Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Snažím se nebýt moc trapný, ale ne vždycky to vyjde, říká nepřehlédnutelný Vincent Klusák


Vincent Klusák | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Premium Rozhovor
Svoji originalitu Vincent Klusák netají. Ani nechce. Už při letmém setkání ucítím jeho „zvláštnost“. Odvahu a spolu s ní vlastnosti, které u dvacetiletého studenta umění často nepotkávám: slušnost, zdvořilost, odpovědnost za sebe i svět a taky marnivost. Třeba v oblékání.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Geny, které tohoto mladého muže formovaly, nejsou k zahození. Mezi jeho předky se vyskytuje hudební skladatel, novináři, spisovatelé, herec… Z tohoto „melting potu“, řekli by Američané, začal Vincent upíjet už jako dítě. Začínal s divadlem, které dodnes miluje. Stejně jako Polsko, odkud se právě vrátil s báglem na zádech a sedl si v našem obýváku ke stolu. Obezřetně, coby studentovi Vysoké školy uměleckoprůmyslové, jsem mu nabídla veganský oběd. „Asi jsem staromódní, ale jím maso,“ řekl a doprovodil to svým krásně hýkavým smíchem.

Lidovky.cz: Sluší vám to, záříte barvami.
No, děkuju. V tomhle jsem se asi seknul někdy na gymplu. Spolužáci se oblékali do černé, a já do divokých barev a zdánlivě nesourodých tvarů. Teď se zase nosí kapsáče, kalhoty se spoustou kapes, ty bych na sebe tedy nevzal.

Lidovky.cz: Oblékání je pro vás…
… taková marnivost. Prostě mít na sobě „něco jinýho“ za každou cenu. Mám to rád, nejlepším zdrojem jsou na to sekáče.

Lidovky.cz: Ohlížejí se za vámi lidé?
Někdy, ale já se sebou hraju takovou hru. Když vidím, že se na mě koukají, řeknu si: Co je tady divnýho? Mám rád oscilaci v oblékání, ale vlastně ve všem – co je ještě konvenční a co není konvenční, co je za hranou a co není… Vedoucí našeho ateliéru na UMPRUM říká, že jsem odborník na trapnost, že se to projevuje i v mé výtvarné práci. To jsem rád.

Lidovky.cz: Lidé se spíš trapasům vyhýbají.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...