10. prosince 2009 10:02 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Česká klasika: smažený
kapr s bramborovým salátem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 38Diskuse
Vánoční klasika - kapr smažený v trojobalu s bramborovým salátem s domácí majonézou. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vánoční klasika - kapr smažený v trojobalu s bramborovým salátem s domácí majonézou. | foto: Lidové noviny
Tři šéfkuchaři pro vás připravili rozmanitá jídla, kterými se můžete inspirovat nejen při vaření štědrovečerní večeře. Tentokrát radí Marek Janouch z restaurace Lokál.

Do restaurace Lokál se vejde až 250 hostů. U stěn s tmavohnědým dřevěným obložením postávají podlouhlé stoly a tmavé dřevěné židle. Zbytek stěn je vymalován klasickým barevným hospodským "válečkem". Dodnes podobnou výzdobu můžeme nalézt v některých podnicích nižší úrovně, jejichž zdi neviděly malíře pokojů dobrých třicet let. Šéfkuchařem v podniku, kde ochutnáte jen klasická česká jídla a objednat si coca-colu light se rovná mírnému faux pas (z hnědých limonád tu nalévají pouze kofolu), je Marek Janouch, tmavovlasý podsaditý muž. "Připravil jsem klasiku, jak ji vařily naše babičky a maminky – bramborový salát s domácí majonézou a kapra smaženého v trojobalu," říká Marek Janouch, když přináší z kuchyně bílý talíř s rybou a salátem. Mimochodem, v kuchyni nenaleznete třeba fritovací hrnec, jídlo se smaží na pánvi. "Lidé si českou klasiku žádají stále častěji – a to je myslím dobře," dodává šéfkuchař restaurace, kde kromě kapra může host ochutnat pstruha nebo candáta.
Dlouhá 33, Praha 1

Bramborový salát

4 osoby
500 g brambor vařených ve slupce
60 g sterilovaných okurek
125 g vařené karotky
60 g vařeného celeru
60 g vařené petržele (kořene)
hořčice plnotučná, domácí majonéza
sůl, pepř, nálev z okurek

Brambory nakrájíme na kostičky, přimícháme pokrájenou kořenovou zeleninu a sterilovanou okurku. Dochutíme majonézou a plnotučnou hořčicí. Můžeme přidat nálev z okurek.

Smažený kapr

kapr, hladká mouka, vajíčko, strouhanka, slunečnicový olej

Rybu osolíme, obalíme v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Osmažíme.

Čtěte také:

  • 38Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz