6. srpna 2014 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Food Festival. Vyzkoušejte
historické pokrmy i současnou kuchyni

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kuchař - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuchař - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
LUHAČOVICE Podnikatelé sdružení pod značkou Resort Luhačovice chtějí přilákat turisty do lázeňského města vybranou gastronomií. Festival jídla představí v sobotu 16. srpna historické recepty a pokrmy, ale chuťové pohárky návštěvníků potěší i moderními kuchařskými postupy, řekla mluvčí resortu Lenka Blažková.

Druhý ročník Food Festivalu přiblíží dávné umění kuchařů lázeňského města. Podle historičky Blanky Petrákové je asi nejméně zmapována kuchyni tamního zámku. "Ale i zde se naskýtá řada pozoruhodných indicií, jejichž pomocí se dozvídáme například o tom, co ukrývala spižírna na panské tvrzi. V roce 1630 se do ní totiž vloupali dva pacholci a odnesli si různé pochoutky, včetně 'bělek', housek z bílé mouky, koláčů, chleba, brynzy a slaniny," uvedla Petráková.

O festivalu:

Food Festival se koná 16. srpna od 10:00 do 19:00 v areálu Luhaparku.

Další informace nabízejí úřední spisy luhačovického panství, které pojednávají i o některých povinnostech poddaných, jako byl například sběr šneků pro vrchnost.

Festival nabídne i moderní gastronomii

Kromě historických receptů a pokrmů nebo výstavy historických kuchařských knih však návštěvníky čeká také gastronomie moderní, kterou se budou prezentovat kuchyně hotelových domů.

"Svá degustační menu letos představí hotely Resortu Luhačovice - Augustiniánský dům, Pohoda, Vega a Vyhlídka, ale také hotel Alexandria Lázní Luhačovice," uvedla Blažková. Připravená jsou i kuchařská show, na nichž lidé uvidí netradiční úpravu mořských plodů, křepelek nebo sladkovodních ryb. Návštěvníci si mohou opočinout na piknikové louce, speciálně pro festival budou nachystány lázeňské oplatky s novou příchutí.

Stejně jako loni se uskuteční soutěž o Nejchutnější kuchyni. V minulém roce si tuto návštěvnickou cenu odnesl hotel Vega, který bodoval medailonky z panenky na šalotkovobrusinkové omáčce. Letos se v degustačních menu zúčastněných hotelů objevuje například mladý býček na rožni, závitky z duhového pstruha nebo netradiční dezerty.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na Lidovky.cz