Falafel se někdy připravuje také z fazolí. Často obsahuje směs na tyto bezmasé karbanátky jak cizrnu, tak fazole. Typickou přísadou je také petrželka, česnek či cibule. Česnek a římský kmín dávají pokrmu, který je bohatý na vitamíny a proteiny, nezapomenutelnou vůni.
Můžete ho vyzkoušet na několik způsobů. Naplňte chléb pita čerstvou zeleninou, falafelem a přelijte jogurtovou omáčkou. Vytvoříte skvělý vegetariánský kebab. Výborně chutná také na talíři se špenátem či zeleninovým salátem přelitý opět jogurtovou omáčkou. Ta k tomuto jídlu zkrátka neodmyslitelně patří.
Pokud máte chuť na falafel hned, použijte cizrnu v konzervě. Levnější i vhodnější variantou je cizrna sušená, ale ta se musí asi den namáčet a poté dlouze vařit. Alespoň tři hodiny. Tepelnou úpravu může usnadnit tlakový hrnec.
Falafelové kuličky s jogurtovým dipem |
Suroviny na kuličky:
2 hrnky konzervované nebo uvařené cizrny
1 hrnek cibule
½ hrnku petrželky
2 lžíce sezamových semínek
3 stroužky česneku
římský kmín, mletý koriandr, sůl, pepř
Suroviny na dip:
200 ml bílého jogurtu
100 ml zakysané smetany
2 stroužky česneku
hrst čerstvé petrželky
sůl
Postup:
Všechny suroviny na falafelové kuličky společně namelte nebo rozmixujte na jemno. Směs dejte na chvíli ztuhnout do lednice. Poté tvarujte malé kuličky a smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
Na dip nasekejte petrželku na jemno, utřete česnek a smíchejte se zbytkem ingrediencí.
Falafelové kuličky napichujte na špejli nebo párátko a namáčejte v dipu. Pokud máte rádi pikantní jídlo, pokapejte kuličky harissou nebo chilli omáčkou. Špetku chilli můžete přidat i do těsta na kuličky