1. dubna 2017 6:48 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Čokoláda a bazalka. Neobvyklá kombinace v brownies

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Bazalka skvěle ladí s čokoládou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bazalka skvěle ladí s čokoládou | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
Už jste někdy pekli dezert s bylinkami? Pokud ne, máte možnost si to vyzkoušet! Bylinky se nehodí jenom do polévky, jejich použití je mnohem variabilnější, než si dokážete představit. Tady je příklad čokoládového dezertu s čerstvou bazalkou, se kterou se vůbec nešetří. Překvapivý protiklad však chutná skvěle!

Bazalka jako královna středomořské kuchyně

Bazalka pravá, lat. Ocimum basilikum, tedy ta nejběžnější odrůda bazalky, je u nás nejznámější a je královnou středomořské kuchyně. Zvláště dobře ji známe z italské kuchyně. Její výrazné aroma se uvolní už při letmém doteku s křehkými a lesklými lístky, a co teprve když její lístky promnete mezi prsty, jak to nikdy neopomenu udělat při každém vaření s touto atraktivní bylinkou.

Má velmi výraznou chuť, pikantní až lékořicovou či mátově nasládlou. Bazalka má také velmi intenzivní vůni a dodá pokrmům jistou fajnovost. Může některé pokrmy ovonět až příliš, proto je nutné s ní zacházet opatrně, aby nepřebila základní chuť pokrmu. Ale v tomto dezertu má své místo a opravdu se s ní nešetří, přidává se do těsta i na ozdobu. S čokoládou si překvapivě dobře rozumí.

Bazalka nejen k mozzarele a rajčatům...

Bazalka se většinou přidává do pokrmů až ke konci vaření, zejména na zvýraznění chuti i jako ozdoba. Italská kuchyně by o tom mohla vyprávět, vzpomeňme všechny těstovinové pokrmy, pizzy, bazalková pesta a saláty, kde je bazalka jako doma.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Bazalka je jedna z mála bylin, jejíž chuť se vařením zintenzivní. Ráda ji používám do zapečeného kuřete s bílým vínem, kam se přidává asi 30 minut před koncem pečení. Pokrmu dodá nezaměnitelné aroma a lahodnou jemně kořeněnou chuť.

Dalším příkladem použití čerstvé bazalky je níže uvedený dezert, kdy si báječně chuťově rozumí s čokoládou. Neobávejte se, že se při pečení bazalka nepoužívá, právě naopak, zde si s čokoládou výborně rozumí. Zapečené čokoládové těsto ve stylu známých brownies se peče v keramické misce na plátkách jablek, které dodají dezertu další chuť a šťavnatost. Poslední tečkou je šťáva z čerstvých malin a bílý jogurt nebo zakysaná smetana, které dezert osvěží. A tak si vychutnejte bazalkovo-čokoládové sladění. Příště bazalku třeba uvidíme v tabulce hořké čokolády.

Bazalka jako královna středomořské kuchyně
Rychlé a chutné čokoládové těsto

Čokoládový dezert s bazalkou a jablky

  • 175 g nesoleného másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 g bílého cukru
  • 80 g světle hnědého třtinového cukru
  • 3 celá vejce velikosti M
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g kakového prášku
  • 3 velké hrsti čerstvé bazalky
  • 3 velká jablka
  • zakysaná smetana nebo bílý jogurt a maliny na ozdobu

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Do mísy odvážíme máslo a ještě v obalu rozlámeme čokolády a vysypeme k máslu. Mísu dáme nad vařící vodu a máslo a čokoládu necháme pomalu rozpustit. V mixéru mezitím ušleháme celá vejce s cukrem do vysoké pěny. Pomalu přidáme změklou směs čokolády a másla a stále mícháme. Postupně přidáme směs mouky a kakaového prášku a stále mícháme. Vezmeme bazalkové lístky, omyjeme je, osušíme ubrouskem a nasekáme je. Polovinu přidáme do těsta a už jen promícháme.

Vymažeme zapékací misku máslem a na dno naklademe oloupaná, na plátky nakrájená jablka zbavená jádřinců. Navrch dáme směs z mixéru, uhladíme a posypeme zbylou částí nasekané bazalky. Dáme do trouby a pečeme 30-35 minut. Čokoládové těsto může být ve středu i malinko nedopečené, tak jak to má u brownies být, tedy ne úplně přesušené. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě, ozdobené bílým jogurtem a přelité rozmačkanými malinami nebo malinovým sirupem a dozdobíme lístky bazalky.

Bazalka skvěle ladí s čokoládou
DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz