Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Darujte pod stromeček kuchařku. Vybrali jsme 10 nejlepších

Jídlo

  6:13
Exotická jídla, tradiční česká kuchyně i recepty určené výhradně pro muže či vegany. Nevíte, co nadělit blízkým k Vánocům? Pokud milují jídlo, určitě jim nadělte kuchařku. Právě tyto knihy patří k hitům předvánočního trhu. A jakou vybrat? Inspirujte se.

Veganské pochoutky foto: Slovart

Menu podle Koko (Veronika Kokešová)
První kuchařská kniha slavné blogerky Koko je plná skvělých, autorkou prověřených pokrmů, jejích vlastních ilustrací, postřehů, vychytávek, legrácek a taky videí. U každého receptu totiž najdete QR kód, díky němuž si budete moct přehrát video a vařit tak s bezprostřední Koko. Těšit se můžete na menu, které vždy mapuje konkrétní sezónu nebo surovinu – jídla lze mezi sebou kombinovat podle chuti.

Menu podle Koko

Když vaří múzy

Když vaří múzy 
Na čem si pochutnává operní diva? Vymění někdy dirigent taktovku za vařečku? Kdo je vyhlášený labužník? Hlavním tématem kuchařky Když vaří múzy je vaření, ale můžete díky ní nahlédnout také pod pokličku soukromého života umělců. Kuchařka kromě receptů přináší také exkluzivní fotografie a rozhovory s výraznými osobnostmi klasické hudby.

Veganské pochoutky 

Veganské pochoutky

Veganská kuchařka Jérôme Eckmeiera je ideální příručkou pro ty, kdo se chtějí zříci živočišných složek potravy, nikoli však potěšení z jídla a jeho rozmanitosti. Kniha přináší více než 90 originálních a jednoduchých receptů, jež si mohou zájemci vyzkoušet a ujistit se tak, že veganská kuchyně není rozhodně jednotvárná a nudná, ale že nabízí celou řadu velmi zajímavých kulinářských možností, jako je například šťavnatá pomerančovo-avokádová bruschetta, rozmarýnové krokety se zakysanou smetanou, veganské pizza taštičky, mrkvové špagety s jemnou chilli-vanilkovou zálivkou, veganský trhanec a mnoho dalších chutných pokrmů.

Kuchařka pro mého muže (Veronika Zemanová)
Kuchařka pro muže vařením nepolíbeného. Veronika Zemanová píše kuchařku pro muže, kteří se v kuchyni moc často nevyskytují. Pro muže, kteří chtějí přežít, rádi by svépomocí připravili party pro kamarády, samozřejmě s něčím k snědku, někdy by chtěli svou manželku, přítelkyni nebo jinou lásku překvapit dobrou večeří.

Snadno & Rychle (Roman Vaněk)
Saláty, pomazánky, rychlé polévky a tipy na večeře, které nejsou složité ani časově náročné. Kniha obsahuje 111 rychlých rodinných pokrmů pro všední den připravených z běžně dostupných surovin, řazených v devíti kapitolách, s více než dvěma sty barevných fotografií. Ocení ji hlavně ti, kteří nemají přes týden čas vařit časově náročná jídla.

Smažené kuře v kukuřičných lupíncích

Salát se slaninou a vejcem

Ispirato da Italia 
Italská kuchyně se řídí tradicemi, poctivostí a čerstvostí. Je provoněná bylinkami, vínem a láskou. Autoři, kteří italské jídlo i styl milují, objeli Itálii křížem a krážem, jedli u pouličních stánků i v luxusních restauracích a posbírali klasické a Itálií vonící recepty.

Umění francouzské kuchyně (Julia Childová, Louisette Bertholleová, Simone Becková)
Umění francouzské kuchyně je objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa.  Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji.

ČTĚTE TAKÉ:

Sladké bary
Kuchařka pro všechny, kteří propadli umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Naučí vás péct zbrusu nové sladkosti a aranžovat je tak krásně, že vám je pochválí i tchyně.

Vitrážové hvězdičky

Kuchařka z ostrova-Sardinie
Středomořská kuchařka, díky které poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. Na Sardinii se stejně jako v Česku pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Nigel Slater: Jídlo
Někdy vaříme čistě pro radost z této činnosti, známe původ našich ingrediencí, vybíráme je s velkou péčí a dlouho přemýšlíme, než se s nimi vydáme na cestu z obchodu na talíř. Hledáme dokonalý recept a nespěcháme na něj. Ale občas se prostě chceme najíst. Tato knížka je pro zmíněné okamžiky. Dny, kdy máme na vaření sotva hodinu. Období, kdy chceme prostě mít na sklonku dne na talíři něco chutného.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...