7. dubna 2015 9:47 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Chtěl bych vychovat
michelinské kuchaře, říká Paulus

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Roman Paulus  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Roman Paulus | foto: Muži sobě
Pokračovat ve výchově nových generací výborných kuchařů je přáním držitele tří michelinských hvězd a šéfkuchaře restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson Romana Pauluse.

Ze současných 27 kuchařů Alcronu má k velké kariéře nakročeno čtyři až pět, řekl Paulus, který v neděli oslaví čtyřicáté narozeniny.

„Přál bych si, aby nejlepší kuchaři v Čechách prošli tímto hotelem, měli řadu (michelinských) hvězd a vlastních restaurací. A až budou starší, tak aby vzpomínali na to, že jejich kariéra začínala tady u nás,“ řekl Paulus. Opravdová škola pro kuchaře podle něj totiž začíná až poté, co opustí učiliště a začne pracovat na plný úvazek.

Rozdíl je podle něho především ve zkušenostech s prací ve stresu v reálném provozu. Hotový kuchař z Alcronu tráví v kuchyni deset až 12 hodin denně pět dní v týdnu navíc ve vysokém tempu, kdy je kladen velký důraz na to, aby vše dělal precizně. Učni naopak polovinu času stráví ve škole a na praxích jen druhou polovinu, pokud má výbornou docházku, což není vždy běžné. Po třech letech školy tak stráví v kuchyni ani dvanáct měsíců, dodal Paulus.

Přesto i přímo mezi učni se našlo několik kuchařů, kteří v Alcronu zůstalo ihned po praxi. Mladým zájemcům o povolání kuchaře proto doporučuje naučit se ve škole alespoň jeden cizí jazyk a po vyučení si najít nejméně na rok slušnou práci. Poté s tímto základem mají slušnou šanci získat zaměstnání v lepších podnicích. Skutečná profesní práce na vychování špičkového kuchaře ale podle Pauluse začíná teprve v tomto období.

Michelinská hvězda

Motivací může být i dnešní pohled na kuchaře, z nichž se pomalu stává respektované povolání, míní Paulus. Na rozdíl od řady současných profesí navíc platí, že se kuchaři nemusí obávat toho, že budou celý život dřít a nikdo si toho nevšimne.

Restaurace Alcron v hotelu Radisson, kterou Paulus vede, patří dlouhodobě k nejlepším na české scéně. V roce 2012 si Paulus vyvařil michelinskou hvězdu jako první český kuchař spolu s Oldřichem Sahajdákem, a už ji třikrát obhájili. Je také držitelem titulu Kuchař roku 2009/2010. Podle svých slov patří k lidem, kteří dělají práci naplno, a propaguje ji v mediálních kampaních a v televizních a rozhlasových pořadech.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na Lidovky.cz