21. října 2013 19:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Dýňové speciality. Zkuste
koláč podle šéfkuchaře

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Dýňový koláč s malinovým coulis a čerstvým ananasem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýňový koláč s malinovým coulis a čerstvým ananasem | foto: Spa hotel Lanterna Velké Karlovice
Dýňová sezona je v plném proudu a dýně všech možných tvarů právě plní obchody i farmářská tržiště. Tato zelenina se skvěle hodí pro podzimní sychravé dny, je sytá, plná vitamínů a má málo kalorií. Říjnové degustační menu restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice tvoří hlavně dýně. Zkuste si doma připravit dýňový koláč šéfkuchaře Pavla Václavíka.

Zážitková restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna se zaměřuje na tématická degustační menu připravená z aktuálně dostupných sezónních surovin.

Dýňový koláč s malinovým coulis a čerstvým ananasem
Suroviny:
150 g másla, 150 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 300 g hokaido dýně, cukr moučka, citronová šťáva, smetana 0,2 l (ušlehat), 200 g mascarpone, ½ sáčku želatiny
Postup: Piškoty rozdrtíme/rozmixujeme, nejlépe s pomocí sekáčku potravin, přidáme měkké máslo a 2 lžíce kakaa, řádně promícháme, dáme do formy a pořádně „utlačíme“. Takto připravený korpus pečeme 10 minut při 160°C.

Dýni podélně rozpůlíme, očistíme od semínek a upečeme v troubě doměkka (pro úsporu času i energie můžeme klidně péct současně s korpusem). Poté dýni oloupeme a rozmixujeme s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Množství cukru zvolte podle vlastní chuti. Přidání citronu je důležité pro to, aby koláč získal svěžejší příchuť.
Ušleháme smetanu, přidáme mascarpone, pyré z dýně  a rozpuštěnou želatinu. Zlehka promícháme a rozetřeme na korpus. Doporučuji dát ke korpusu na okraje formy pečící papír, aby se dezert lépe odděloval. Koláč před podáváním necháme vychladit v lednici, ideálně celý jeden den, protože korpus pak příjemně zvláční.

Celé menu "Kouzlení z dýně"

  • Dýňový krém s karotkovým julianne zjemněný smetanou
  • Domácí ravioli plněné dýní podávané na holandské omáčce s hoblinami putýra provoněného kouřem a praženými dýňovými semínky
  • Řezy z karé mléčného telete podlévané silnou šťávou s grilovanou zeleninou a dýňovými placičkami
  • Dýňový koláč s malinovým coulis a čerstvým ananasem

Restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice nese označení Czech Specials.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz