Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hrachová polévka vs. rajská aneb jak se dnes vaří ve školách

Jídlo

  19:38
BRNO - FOTOGALERIE UVNITŘ Nasekané "potrubí" rozpatlané v indiferentní omáčce patří minulosti. Nabídka dnešních školních jídelen by obstála i ve srovnání s mnohými restauracemi. Už podruhé o tom dnes přesvědčovaly školní kuchařky v Brně členy soutěžní poroty při klání o nejlepší školní jídelnu.

Soutěž v přípravě jídel v rámci školních jídelen foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Hráškový krém, kuřecí závitek s mozarellou a listovým špenátem a rajčatový salát s bazalkovým dresinkem. Nebo rajská polévka s ovesnými vločkami, kuře na medu s badyánem, okurkový salát a jogurtová buchta.

To je skladba jen dvou z devíti soutěžních obědových menu, které dnes předkládaly soutěžící týmy, které se přihlásily do klání o nejlepší školní jídelnu.

Úkolem každého z družstev reprezentující přihlášené školy bylo přitom sestavit jídelníček z pokrmů běžně nabízených přes rok v jídelnách.

"Na přípravu deseti porcí mají soutěžící dvě a půl hodiny, cena jedné porce nesmí přesáhnout 35 korun. Proti loňskému roku, kdy se soutěž konala poprvé, muselo být letos hlavní jídlo z kuřecího masa,” upřesnila ředitelka v tuzemsku ojedinělé soutěže Anna Packová.

"Zúčastnili jsme se i vloni, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Ale nervózní jsme,” přiznává Jarmila Čermáková kuchařka ze základní školy na náměstí Svornosti. S malými strávníky ve škole ale problémy nemají, dokonce se nebrání ani "zdravé stravě”.

"Obvykle mají na výběr dvě jídla, jedenkrát týdně tři, z nichž to třetí je obědový salát, například s tuňákem nebo s kousky filé. A děti si ho berou rády,” popisuje. Favoritem bývají samozřejmě i sladká jídla, při šuláncích s mákem nebo buchtičkách s krémem se hned staví další fronta na přidání.

"Paradoxně přibývá dětí, které jsou i doma odkázány na hranolky nebo špagety s kečupem, protože není čas vařit. Na jídla, jaká nabízejí jídelny, nejsou tak školácí zvyklí a někdy pak tvrdí, že jim nechutnají,” upozornil na možný zdroj nedorozumění mezi školáky a kuchařkami jeden z pořadatelů soutěže kuchař Karel Rut.

Chutě jsou totiž různé a není snadné se všem zavděčit. "V Brně ale máme ale i školy, kde se tolik odsuzovaná univerzální hnědá omáčka UHO objevuje na jídleníčku pravidelně. Proto, že ji děti chtějí a chutná jim, " dodala Packová.

Tak úhledně naservírované porce jako včera soutěžící předkládali porotě zřejmě školáci sice v polední plné jídelně nedostávají, jinak si ale nemají moc důvodů stěžovat, shodují se odborníci na hromadné stravování.

"Úroveň školních jídelen v Brně je myslím velmi dobrá, se závažnějšími nedostatky se nesetkáváme. Většina škol navíc nabízí na výběr nejméně ze dvou druhů jídel,” doplnila Packová.

"Jídelna naší školy zvítězila v soutěži vloni. Vařili fakt dobře, ale i ty dnešní jídla mi chutnají,” zhodnotila soutěžní výtvory patnáctiletá Romana Kaplanová, která dnes zasedla v porotě soutěže.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...