Losos chutná (skoro) všem. Zkuste ho s ragú

Jeho jasně oranžová barva nejčastěji svítí z talířů sushi, ale protože jde o chuťově poměrně málo výraznou rybu, bude jí slušet prakticky jakákoli kuchyňská úprava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
14. března 2012   7:00 | Lidovky.cz
Link
Link
Jeho jasně oranžová barva nejčastěji svítí z talířů sushi, ale protože jde o chuťově poměrně málo výraznou rybu, bude jí slušet prakticky jakákoli kuchyňská úprava. Vyzkoušejte třeba pečený filet s okurkovým ragú.

Otom, jak jsou ryby prospěšné pro naše zdraví, slýcháme ze všech stran, ale nic moc si z toho neděláme: Kapra míváme na talíři sotva o Štědrém večeru, a jak chutná siven či tolstolobik, většina z nás ani netuší. Jedna výjimka se ale přece najde – losos. "Losos je relativně nevýrazná, velmi variabilní ryba," popisuje jeden z možných důvodů jeho tuzemské obliby Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, "chutná i lidem, kteří jinak rybí maso nemusí, navíc se hodí prakticky k jakékoli kuchyňské úpravě – od sushi, přes carpaccio až po pečení či pošírování. To se třeba o kaprovi říct nedá." Dalším důvodem, proč máme lososa tak rádi, je určitě jeho snadná konzumace: při správném zacházení je filet prakticky bez kostí.

Většina lososů, které se na českých pultech objeví, pochází ze sádek, nejčastěji těch norských. Ještě před osmdesáti lety se běžně vykytoval i u nás, "díky" stavbě zdymadla ve Střekově v Ústí nad Labem byl však prakticky vyhuben. "Dalším velkým vývozcem lososů bylo Chille, ale zdejší sádky asi před dvěma lety zdecimovalo zemětřesení," doplňuje Roman Paulus s tím, že vedle norského tak dnes můžete koupit hlavně lososa ze Skotska.

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

V sezoně (tj. hlavně v létě) při troše snahy seženete i divokou variantu – jen budete muset sáhnout hlouběji do peněženky. A cena není jediný rozdíl: Sádkový losos je taky o něco vypasenější než ten divoký (na řezu mezi plátky masa jsou vidět vrstvičky tuku) a má "víc lososovou" barvu. Totiž: maso divokého lososa má svůj charakteristický narůžovělý odstín hlavně díky korýšům, kterými se ryba ve volné přírodě živí.

V sádkách se ale s nimi nemá šanci setkat, takže ji chovatelé nezřídka krmí něčím méně přírodním, zato obohaceným o karoten, který "správnou" barvu zajistí.

Pečený filet z lososa s okurkovým ragú

Budete potřebovat: * 4 filety z lososa (cca po 140 g) * rybí vývar * 200 g salátové okurky * 50 g šalotky * hrubozrnná hořčice * kopr * máslo * olej * sůl, pepř

Postup: Lososa zbavíme šupin a připravíme si filátka. Okurku oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na kostičky a krátce blanšírujeme v osolené vodě. Mezitím si upečeme dokřupava rybu (kůží vespod) a z rybího vývaru, hořčice, najemno nasekané šalotky, másla a kopru si připravíme emulzi. Do směsi vmícháme okurku a podáváme společně s rybou, nejlépe v hlubokém talíři.

Pokud se do úpravy lososa chystáte pustit doma, nehleďte ani tak na to, odkud ryba pochází či jakou má barvu, jako spíš na její čerstvost. Na mraženou rybu nespěchejte – nechte ji pomalu povolit v lednici nebo studené vodě. Odstraňte z kůže šupiny, případně rybu rovnou stáhněte, a jestliže jste se rozhodli pro tepelnou úpravu, držte se hesla, že méně je někdy více: "Důležité je rybu nepřepéct, spíš ji nechat polosyrovou, lesklou, jakoby sklovitou. Jedině tak bude maso šťavnaté a nevysušené," shrnuje Roman Paulus.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Iva Pospíšilová
diskuse (1)
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

Peugeot 308 1.6 HDI 2011
Peugeot 308 1.6 HDI 2011

r.v. 2011, naj. 101 739 km, diesel
199 999 Kč (s DPH)

REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
Z. Kulhánková Jíst lososy ze sádek je velká prasárna 8:47 14.3.2012

Počet příspěvků: 1, poslední 14.3.2012 08:47 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Prohlédněte si fotogalerii

Taliban zaútočil na školu a zabil 84 dětí
Utrpení skončilo. Australská policie zasáhla proti únosci
Svět má nejkrásnější ženu: medičku z Jižní Afriky
Na adventní festival Souznění přišli i Tři králové
Italové vyšli do ulic. Kvůli vládním reformám vyhlásili generální stávku
Zeman přivítal Visegrádskou skupinu, prezidenti budou jednat o dopravě
Bomba dorazila na pobřeží Velké Británie a Severního Irska
Hasiči v Los Angeles krotili velký požár, který uzavřel dálnice

Zpět na článek:Losos chutná (skoro) všem. Zkuste ho s ragú

Klíčová slova: losos, ryba, ragú,

Aktuální zprávy:Miloš Zeman, Vladimír Dbalý, Ukrajina





PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI