Ovesné karbanátky
Rozličné smažené placičky a karbanátky jsou elegantním způsobem, jak si ozvláštnit jídelníček na jakékoliv výpravě. Budete sice potřebovat trošku větší zásoby oleje než obvykle, ale za těch pár lžic navíc karbanátky určitě stojí.
(rozpis na 2 porce)
- 4 hrsti jemných ovesných vloček
- 1 hrst slunečnicového semínka
- 1 hrst pohankové lámanky
- půl lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce sušené smažené cibulky
- 1 lžíce sušené mrkve
- sůl
- 4 lžíce oleje
Všechny suroviny kromě oleje smícháme tak, aby vznikla rovnoměrná směs. Potom je zalijeme studenou vodou a vytvoříme těsto, ze kterého budeme moci pohodlně uplácat karbanátky. Nemělo by být moc tuhé, ať nejsou jako broky, ale taky ne úplně řídké. Olej rozpálíme a smažíme na něm karbanátky – budou stačit asi tři minuty po každé straně, když je uděláme o velikosti pingpongového míčku a zploštíme.
outdoorová kuchařkaNepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží. Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. |