18. dubna 2017 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Svátky se do gastronomie promítají. Kroupy připomínají Jidášovu zradu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Šéfkuchař restaurace U Sapíků Marek Štěrba připravuje tradiční velikonoční menu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéfkuchař restaurace U Sapíků Marek Štěrba připravuje tradiční velikonoční menu. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA
KLOKOČNÁ  Jaro není o Velikonocích cítit jen ve vzduchu, ale i v kuchyni. „Svátky se do gastronomie promítají, pokrmy vychází z toho, co zrovna začíná růst, co je mladé,“ vysvětluje kuchař Jaroslav Sapík. Kdysi vařil pro prezidenty a návštěvy na Pražském hradě. Teď se na jeho jídlo jezdí do restaurace U Sapíků v Klokočné nedaleko Prahy.

K jeho každoročnímu velikonočnímu menu patří jarní zelenina, mladé maso, ale i koprová omáčka, protože začínají rašit výhonky kopru a mléko je kvalitní.

Šéfkuchaři se při sestavování nabídky poohlížejí i po tradicích, po tom, co patří k jednotlivým svátečním dnům. Na Škaredou středu je to trhanec nebo kroupy s fazolemi, protože všechno jídlo má ten den vypadat ošklivě, aby zrcadlilo Jidášovu zradu.

Na Zelený čtvrtek patří na stůl něco uvedené barvy. Tradičně se vaří z jarní zeleniny a luštěnin. V jídelníčku se objevují kopřivy, které se přidávají do nádivky. Zdravé jídlo má přinést pevné zdraví na celý rok. U Sapíků to řeší kopřivovo-špenátovým krémem.

Půst, který by měl podle křesťanských tradic trvat 40 dní, se v mírnější formě dodržuje hlavně na Velký pátek. „Ten den se nejí maso, připravujeme proto například bezmasou nádivku,“ říká Sapík. Velký pátek je připomínkou ukřižování Ježíše Krista, tedy i dnem smutku a rozjímání. Někde odřeknutí masa neplatí úplně a na stolech se objevují ryby, u Sapíků se tak v minulých letech podávali například pstruzi.

Po půstu beránci i jidáše

Půst končí na Bílou sobotu, kdy si strávníci vynahradí páteční odříkání. Neměla by chybět nádivka, peče se beránek a mazance. Někde také jidáše – sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz, na kterém se oběsil Jidáš.

Nedělní Boží hod je vyvrcholením křesťanských svátků, nese se v oslavě Ježíšova zmrtvýchvstání. V kuchyni je spojený s masem, především mladým, ať už jehňat, kůzlat nebo telat.

Neodmyslitelnou složkou jídelníčku jsou vejce – symbol zrození a plodnosti. Vedle klasických kraslic „na loupačku“ se podávají také smažená a plněná.

  • 0Diskuse


Eliška Nová

Autor

Eliška Nováeliska.nova@lidovky.czČlánky


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz