Finalisté gastronomické soutěže se letos utkali v přípravě zvěřiny. Za úkol měli připravit pokrmy z vykostěného kančího hřbetu, bažanta a sezonních surovin, které se losovaly před soutěží. Na přípravu tříchodového menu měli finalisté čtyřhodinový limit. Jídla musela podle regulí soutěže vycházet z české kuchyně, měla být ale provedena moderně. Z 11 přihlášených kuchařů letos komise vybrala osm finalistů.
S tuňákem se musí něžně, říká kuchař, který spojuje Andalusii s Japonskem |
Kromě ocenění Kuchař roku existuje v Česku například anketa Zlatý kuchař roku, kterou pořádá časopisu Gastro&Hotel profi revue. Vítězem loňského ročníku této ankety se stal Oldřich Sahajdák z pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Loňským držitelem titulu Kuchař roku byl šéfkuchař hotelu Selský dvůr Patrik Bečvář.
Finalisté soutěže Kuchař roku: Pavel Buchwaldek, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v Hotelu InterContinental Praha Přemysl Douša, šéfkuchař Potrefená husa na pražském Albertově Jan Hlůžek, šéfkuchař společnosti FBA Tomáš Kourek, Corporate executeve chef The Pub Praha Petr Kováč, šéfkuchař Potrefená husa, Brno, Vaňkova Michal Skuhrovec, šéfkuchař Café Lounge, Praha Robert Smyček, executive chef společnosti Sodexho Michal Voldřich, šéfkuchař třeboňské restaurace Beseda