16. května 2015 6:10 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Lidé utrácí za levné nesmysly. Mediální
tlak Čechům škodí, říká šéfkuchař

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Marcel Onder | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Marcel Onder | foto: Archiv
Chtěl být řezníkem, ale nakonec vyhrálo vaření. Posledních patnáct let pracoval Marcel Onder v zahraničí, nyní je šéfkuchařem v restauraci Kašperk na Šumavě. „Podle mého jde celý trend regionálních kuchyní hodně do extrému, jak bývá v Čechách dobrým zvykem. Je to prostě in a všichni vidí příležitost se tím zviditelnit,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Co si myslíte o tom, jak jedí Češi? Myslíte, že si potrpí na dobré jídlo?
Špatně. Pod mediálním tlakem různých rádoby kuchařských osobností (existují samozřejmě výjimky) a z části i ekonomické situace experimentují s naprosto nesmyslnými surovinami ve spojení s nesmyslnými recepturami. Drtivá většina národa si stěžuje, že kvalitní potraviny nejsou finančně dostupné a přes to každý den vidíte plné nákupní koše před všemi supermarkety v Česku. Bohužel, český člověk se ještě nedopracoval k tomu, že méně je někdy více. Kupujeme levné nesmysly ve velkém množství, místo toho, abychom koupili kvalitnější potravinu v menším množství.

Marcel Onder

Marcel Onder pracoval posledních 15 let v zahraničí. Původně se vyučil řezníkem, ale chtěl vařit. Během svého působení v zahraničí byl mimo jiné na pozici souse-chef v restauraci Cornstore Cork v irském Corku. Absolvoval kurzy asian food v Bangkoku a Saigonu. Dále kurz jihoamerické kuchyně v Buenos Aires.

Lidovky.cz: Jsou nějaké potraviny, ze kterých vaříte nejraději?
Všechny které jsou čerstvé a v dobré kvalitě.

Lidovky.cz: Jaké je vaše oblíbené jídlo? A máte nějaké oblíbené sezonní suroviny?
Cokoliv dobře udělané z kachny. A pokud se jedná o sezonní suroviny, nepřijdu s ničím originálním. Zbožňuju bylinky. Přirozenou cestou dají jídlu nezaměnitelné chutě.

Lidovky.cz: Jak byste popsal „šumavskou kuchyni“? 
Prakticky žádná neexistuje, je to souhrn pár fungujících regionálních receptů. Lidi prostě historicky jedli, co tu bylo.

Lidovky.cz: Podle čeho tedy vybíráte jídla, která se do jídelního lístku dostanou? 
Jsem přesvědčený, že je jedno co vaříme, ve výsledku to prostě musí být skvěle uvařeno a host musí dostat na stůl jídlo v příjemném prostředí s příjemným servisem. To je ve zkratce vše, žádná věda. Málokdo z těch, kteří se zaklínají regionální kuchyní a kritizují mezinárodní kuchyni v jednotlivých regionech si uvědomuje, že by jedli brambory, houby a lesní plody s minimem použitého masa. Abych od hosta slyšel v únoru připomínku, že by si dal rád na Šumavě houbovou praženici místo mezinárodní kuchyně je čirý nesmysl. Podle mého jde celý trend regionálních kuchyní hodně do extrému, jak bývá v Čechách dobrým zvykem. Je to prostě in a všichni vidí příležitost se tím zviditelnit. Podstatné pro mě je, přinést hostům to nejlepší, klidně z různých koutů světa a v rámci možností k tomu použít lokální suroviny od místních dodavatelů. Podpoříme místní obchodníky a víme jakou kvalitu produktů bereme. Ale nehodlám omezovat kuchyni naší restaurace na lokální receptury.

Lidovky.cz: Jak často měníte menu?
Máme v plánu připravovat pravidelně obědové menu a večerní menu. Menu pro obědy bude spíše lehčí a jídla musí být „rychlejší“. Na oběd nestráví host v restauraci tolik času jako při večeři. Obědové menu doplní každý den jedna česká klasika. Tato menu budeme měnit vždy tak jednou za dva měsíce s ohledem na příchod jednotlivých surovin na trh. Česká klasická jídla doplňující standardní obědové menu se obměňují každý den. 

apeAlena Pecháčková
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!