Pátek 6. prosince 2024, svátek má Mikuláš
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ve své kuchařce bych změnil mnohé, říká MasterChef Petr Jonáš

Jídlo

  6:42
Vyhrál televizní soutěž MasterChef, vydal kuchařku a otevřel si v Brně vlastní restauraci. „Soutěž pro mě byla odrazovým můstkem a hodně jsem se díky ní naučil,“ říká kuchař Petr Jonáš v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Petr Jonáš foto: Jana Pazderová

Lidovky.cz: Jsou to už dva roky, co jste vyhrál. Otevřel jste si v Brně vlastní restauraci, ve které i vaříte. Myslíte si, že vám hodně pomohla účast v soutěži?
Určitě mi velice pomohla. Byl to odrazový můstek a výborná reklama. Navíc jsem se naučil během soutěže vařit lépe. Naučil jsem se nové věci. Profesionálně mě to hodně posunulo. Objížděl jsem také festivaly, okoukával a zlepšoval.

Lidovky.cz: Jste v kontaktu s ostatními soutěžícími? Neplánujete třeba nějakou společnou kulinářskou akci?
V kontaktu jsem jen se dvěma, sem tam na Facebooku s dalšími. Teď nic neplánujeme, v minulosti i byla snaha, ale jelikož jsem rozjížděl restauraci, nebyl moc čas. Občas se scházíme. Vašek Říha nedávno otevřel restauraci v Kolíně, ale nemohl jsem se tam z pracovních důvodů zastavit.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Po skončení televizního pořadu MasterChef jste vydal kuchařku. Když se zpětně ohlédnete, nezměnil byste něco?
To víte, že ano. Dokonce bych toho změnil hodně. Ta kuchařka byla taková "O nás bez nás" a my neměli příliš možnost do ní zasahovat. Byly to recepty ze soutěže a některé, které jsem tam dodal, byly později pozměněny.

Lidovky.cz: Co myslíte, jak Češi jedí?
Musím říct, že se mi zdá, že se v poslední době lepší. Gastronomie se posouvá dál. Lidé mají touhu po lepších jídlech, domnívám se, že se to mílovými kroky posouvá dopředu. Češi experimentují a nebojí se nových chutí.

Lidovky.cz: Vzpomenete si na něco, co vám během soutěže přišlo náročné? Nejtěžší bylo vařit Wellington, bylo to náročné. Ale jinak si neuvědomuju nic, co by mi tehdy přišlo náročné, ale přeci jen, už je to dva roky.

Lidovky.cz: Jaké suroviny používáte nejraději?
Všechny čerstvé. Jedlé květiny používám jen občas. Ale to už se mi zdá takové staromódní, ale bylinky mám rád a jejich květy.

Lidovky.cz: Vaříte v restauraci každý den? Čím byste charakterizoval svou restauraci?
Podle toho, jak je potřeba. Ale většinu týdne mě tam najdete. Plus jsem na každé akci, kterou děláme. Teď jsme se zúčastnili festivalu Dny moře. Vařím z čerstvým surovin. To je jediný profil a já se nechci limitovat. Každý měsíc měním lístek. Dříve jsme měnili menu každý týden, takže musím říct, že tohle je méně náročný model. Ale aby jídla byla co nejvice sezonní a nemuseli jsme surovinami plýtvat, zdá se mi to takhle nejlepší.

Autor: