Na rošt i na grilovací jehlu
Zeleninu z grilu si užijí vegetariáni i masožravci – ti nejlépe ke steaku. Záleží jen na vás, jakou si vyberete. "Grilujte měkkou zeleninu s větším obsahem vody – rajčata, cukety, lilky, papriky, nebo také předvařené brambory či kukuřičné palice," vyjmenovává Michal Hromas, kuchař a lektor středozemské a judeoarabské kuchyně, který spolupracuje s kavárnou Bio Zahrada a restauracemi Borgo Agnese, Hansen a Cafe Avia.
Pasta Ajvar3 červené papriky Papriky propíchněte vidličkou, opečte na grilu, dokud slupka nezčerná a dužnina nezměkne. Černou papriku vložte do mikrotenového sáčku, uzavřete a nechte 2 minuty odstát. Otevřete a papriku opatrně oloupejte (pozor, ať se nepopálíte). Dužninu rozmačkejte se solí, pepřem a olivovým olejem. |
"Zeleninu grilujte rychle, ale ne moc zprudka. Délka a intenzita souvisí s obsahem vody, čím měkčí zelenina, tím rychleji je hotová. Lilky a cukety nakrájejte na plátky silné cca 2 až 3 cm, menší kousky a cherry rajčátka nechte vcelku, velká rajčata přepulte. Pokapejte je olivovým nebo panenským slunečnicovým olejem, osolte, opepřete nebo posypte nakrájenými bylinkami, aby chuť nebyla fádní," dodává Michal Hromas.
Pasta z grilovaného lilku2 větší lilky 1 stroužek česneku 150 ml kvalitního olivového oleje 200 ml smetanového jogurtu 1 citron sůl a pepř šťáva z ½ limety nebo citronu
Lilek propíchněte vidličkou ze všech stran a opečte na grilu, dokud úplně nezměkne a slupka není spálená (bez propíchnutí hrozí lilku exploze). Lilek nechte vychladnout, rozkrojte jej a upečenou dužinu vyškrábněte lžící do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte k lilku. Přilijte olej a jogurt, šťávu z limety nebo citronu, sůl a pepř a promíchejte metličkou, nebo můžete promixovat v mixéru dohladka. |
Stejně tak zeleninu můžete vložit do alobalu, kukuřice, houby a papriku napíchat na špízy a potřít ochuceným máslem, nebo rajčata, cuketky, žampiony, závitky z lilků a brambory naplnit sýrem či tvarohem. Inspirujte se v balkánské, indické a arabské kuchyni nebo na webu Michala Hromase www.souk.cz.
Avokádová salsa se smetanou2 avokáda 6 jarních cibulek 3 stroužky česneku 1 hrst čerstvého koriandru 250 ml zakysané smetany 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce balsamikového octa sůl a pepř
Avokádo oloupejte, vyloupněte pecku, nakrájejte na kostičky a vložte do mixéru. Z cibulek sloupněte blanku, odkrojte kořínky a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte k avokádu. Přisypte pokrájené cibulky a koriandr, zalijte olivovým olejem a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, lžíci aceta balsamica, proximujte a dochuťte solí a pepřem. Zavíčkujte a uložte na 30 minut do lednice. |
Namočit a křupnout
Tvrdé druhy – mrkev, ředkve, kedlubnu, okurku – servírujte syrové: nakrájejte je na špalíky a namáčejte do dipů. Ty se hodí k zelenině ještě více než k masu. S bagetkou ladí kvalitní olivový olej s bylinkami a česnekem, k lilku a cuketám se hodí rajčatová salsa, k syrové zelenině tzatziki nebo dipy na bázi jogurtu a majonézy – s citronovou šťávou, česnekem nebo karí kořením, skvělé jsou i studené pasty vyrobené z grilované zeleniny jako je ajvar, nebo ljutenica.
Dip z modrého sýra250 g měkkého tvarohu 80 g nivy 1 lžíce majonézy 10 stonků pažitky
Nivu nastrouhejte na struhadle nebo nožem nakrájejte nadrobno, smíchejte s tvarohem a majonézou a posypte nasekanou pažitkou. |
A že je majonéza nezdravá? V malém množství neškodí. V létě raději sáhněte po kupované, kde vejce pasterizují, a podrobně čtěte složení. Neměla by obsahovat o moc více přísad než vejce, olej, sůl a pepř. O blahu namáčení čerstvé křupavé zeleniny do lahodného krémového majonézového dipu přemítal i slovutný gastronomický kritik v knize Pochoutka od Muriel Barberyové. Nalistuje dozadu a rozpalte gril! A když už grilujete zdravou zeleninu, použijte zdravé topivo – zkuste třeba brikety z kokosových slupek nebo české dřevěné uhlí z jasanu či buku.
Koktejlový dip100 ml majonézy 100 ml kečupu 1 stroužek česneku
Česnek oloupejte, prolisujte do misky, zalijte majonézou a kečupem a promíchejte. Klasika, která nezklame. Alfou a omegou úspěchu jsou ale kvalitní suroviny! |