Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Punč, bowle a svařené víno. Silvestrovské koktejly budou voňavé

Jídlo

  9:37
Inspirace provoněnými vánočními trhy se letos přenese do silvestrovské zábavy. Podle znalců současných nápojových trendů se mimo koktejlů, v nichž se jako jedna z hlavních složek objeví sekt či pravé šampaňské, se přelom roku bude slavit také s punčem, bowlí nebo svařeným vínem.

Barman Roman Vágner z hotelu Radisson Blu Alcron představil zimní míchané drinky foto:  František Vlček, Lidové noviny

"Punče se podávají horké i studené a nabízejí se ve stylových nádobách. Odborníci si při jejich přípravě mohou pohrát s různými destiláty, ovocnými šťávami, bylinkami i kořením," řekl barman Martin Baťha. Podle něj se v současné době z tohoto nápoje stává takzvaný párty drink. Populární je také bowle, která se nabízí v autentických nádobách z 30. let. Podávat se může klasicky naběračkou, teplá nebo vychlazená s kusy ledu obloženými různými ingrediencemi, jako je ovoce či jedlé květy.

Barman Roman Vágner z hotelu Radisson Blu Alcron

Podle barmana Romana Vágnera z pražského hotelu Alcron se "procházkové pití" stává oblíbenou součástí barové nabídky. "Když začínáme na baru dělat punče, lidé se k nám stahují, jdou za nosem," řekl. Horké nápoje zpříjemňují oslavy. "Je to smyslový zážitek," tvrdí.

Barman Roman Vágner z hotelu Radisson Blu Alcron a jeho zimní míchané drinky

Na rozdíl od stánkového prodeje jsou podle Vágnera horké nápoje podávané u baru vylepšené o vytříbené ingredience. "Jsou takové ´vypiplané´. Námořnický vánoční grog například obsahuje místo cukru javorový sirup.

Víno se nesmí vařit, odpařil by se alkohol
Dáváme do něj pomerančovou kůru. Snažíme se, aby se tam dostaly silice a oleje, které pak nápoj provoní," uvedl. Do punče a svařeného vína se dává speciální směs koření, která obsahuje například hřebíček, skořici a badyán.

Příprava horkých nápojů má svá specifika. "Je potřeba mít na paměti, že svařené víno se nevaří, ale pouze se zpění. Je zbytečné, aby se alkohol odpařoval. Zbyla by z toho jen horká vinná šťáva," upozornil Vágner.

Barman Roman Vágner z hotelu Radisson Blu Alcron představil zimní míchané drinky

Zdůraznil, že podobný přístup je také při přípravě punče, který obsahuje alkohol a ovocné džusy. Vhodným doplňkem při konzumaci jsou například pomerančové chipsy, tedy tence nakrájené pomeranče posypané hnědým přírodním cukrem a usušené v troubě. Hodí se i kandované ovoce, které má zároveň zdobný efekt.

Žádaným doplňkem zimních koktejlů jsou podle znalců bylinky a koření. "Důraz se klade na sezónnost. V současné době je aktuální zejména anýz, skořice nebo hřebíček," uvedl. Horké nápoje se svařují také s ovocnými džusy a přidává se tam suché ovoce jako sušený pomeranč nebo fík, ale také různé druhy čajů nebo mléko ve spojení s medem.

Barman Roman Vágner z hotelu Radisson Blu Alcron  představil zimní míchané drinky

Odborníci na míchané nápoje objevují také nové chutě klasických koktejlů. "Například do koktejlu Champagne Cocktail se přidává třtinový cukr, angostura nebo koňak. Klasické koktejly se modifikují a zkvalitňují novými, ale i tradičními ingrediencemi a postupy přípravy," uvedl Baťha.

Zázvor je populární
Chuťový trend moderních koktejlů podle Baťhy přeje spíše sladkokyselé chuti. Lidé ale oceňují také ovocné exotické chutě. "Populární jsou kombinace se zázvorem. Může se to posouvat přes louhování bylinek, koření, jedlých květů do destilátu, jako například vanilky do rumu či datlí do koňaku," uvedl.

Populární jsou i koktejly, které jsou výsledkem tzv. molekulární mixologie. Barmani si hrají se skupenstvím různých koktejlů, podobně jako v pokrmové gastronomii. "Jde o různé techniky přípravy, které posouvají fantazii. Používá se například vodka do (dezertu) panacoty, jež se podává na lžičce s kávovým likérem okolo. Zajímavý je kaviár z černorybízového likéru v šampaňském nebo cukrová vata vyrobená z vysušené becherovky s tonikem," uvedl.

Rok 2010 v obrazech

Alkohol by měl být kvalitní
K objevování zajímavých chutí by zájemci měli přistupovat obezřetně. "Před pitím je nezbytný dobrý základ, pokud jde o jídlo. Ke každému nápoji by si lidé měli dávat sklenku vody, nejlépe neperlivé. Alkohol má tendenci dehydrovat tělo," připomněl Baťha. Dodal, že nepoměr různých ingrediencí může způsobit bolehlav. "Pít by se také měl jen kvalitní alkohol," zdůraznil odborník. Podle Vágnera je Silvestr vnímán jako jakési "organizované pití". "Je potřeba si uvědomit, že večer je dlouhý. Drinky by měly gradovat, pokud jde o obsah alkoholu," uvedl. Připomněl, že půlnoční přípitek zpravidla předpokládá konzumaci sektu. Volba nápojů, které tomuto slavnostnímu okamžiku předchází, by tak měla být tomu uzpůsobená, zdůraznil.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!