Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Restaurace Miyabi. Úvod do japonské gastronomie

Jídlo

  7:00
Miyabi je prý japonský výraz pro styl a eleganci. Japonštinou nevládnu, ale pokud je to pravda, pak se restaurace Miyabi, která už víc než sedmnáct let sídlí v pražské Navrátilově ulici, jmenuje příhodně: je jednoduše elegantní a její interiér vás okamžitě uchvátí.

Dobře zaštupované ponožky jsou nutností, v japonské restauraci Miyabi budou boty muset dolů foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Stejně jako zdejší sushi, které patří k tomu nejlepšímu, co můžete v Praze dostat.
Při první návštěvě s klidem projděte první částí interiéru s „evropskými“ stoly a usaďte se až v jedné ze zadních místností – u nízkých stolečků na tatami.

ČTĚTE TAKÉ:

Mimochodem, dobře zaštupované ponožky jsou nutností, boty budou muset dolů. Štamgasti si své menu sestavují sami, začátečník však při pohledu na jídelní lístek může propadnout panice: nabídka různých druhů sushi, sashimi a dalších japonských specialit je totiž opravdu široká.

Naštěstí je tu pohotová obsluha a hlavně tzv. obentó – průřez japonskou kuchyní v lakované krabičce rozdělené přepážkami na malé oddíly s různým obsahem. Volit můžete mezi rybí, drůbeží, nebo ryze vegetariánskou verzí. A v oblíbeném Miyabi obentó najdete od každého trochu: pečenou kachnu, lososa, špenát i kalifornské rolky. Samozřejmě saké a umešu (slívové víno), a kdo rád sladké, neměl by vynechat sorbet ze zeleného čaje a juzu.

Sečteno podtrženo, krabička obentó vás vyjde zhruba na čtyři stovky, s polévkou, pitím a dezertem je to nějakých šest až sedm set. Poměr cena/výkon je ale v tomto případě víc než dobrý.

Autor: