Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem:
Na 1 koláč (ø formy 28 cm):
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1 lžíce řepkového oleje
na náplň:
- 150 g josty
- 150 g rybízu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 50 g másla
ČTĚTE TAKÉ: |
Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Vmíchejte vejce, vanilkový a třtinový cukr a mléko. Nakonec přidejte řepkový olej. Vypracujte těsto a vlijte jej do vymazané a moukou vysypané formy (nebo ji místo toho vyložte pečicím papírem).
Jostu s rybízem zbavte stonků a stopek a smíchejte je s třtinovým cukrem a skořicí. Nasypte na těsto a navrch nakrájejte plátky másla. Formu s koláčem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zlatova, asi 40 minut. Koláč zkuste ještě posypat nasekanými mandlemi, budou na něm krásně křupat.
Jezte českyČeské recepty jsou znovu v oblibě, tipy na ně najdete i v kuchařce Jezte česky – rok v naší kuchyni Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. vydavatelství Smartpress. |