Lidovky.cz

Připravte si doma očistnou koriandrovou polévku

Jídlo

  6:58
V tomto receptu můžete použít jakýkoli vývar nebo bujon včetně Léčivého elixíru ze zeleniny. Je vynikající, když se chcete pročistit, nebo když jste to nějakou dobu před tím přeháněli s jídlem a chcete se zase vrátit do správných kolejí. Výborně chutná a vaše střeva ji budou milovat.

Koriandrová polévka foto: Tajemství dobrého vývaru

Očistná koriandrová polévka

(jednoduchá polévka na cestu)

  • 1 polévková lžíce kokosového oleje, přepuštěného másla (ghí) nebo másla
  • 1 polévková lžíce směsi provensálského koření; pokud ho nemáte po ruce, použijte: 2 čajové lžičky tymiánu, 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky fenyklu
  • 2 šálky pórku nakrájeného na plátky
  • 3 šálky nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 šálky vývaru z kostí, masového nebo
  • zeleninového vývaru – čím bude vývar chutnější, tím méně koření v polévce budete potřebovat
  • 1 mrkev na plátky
  • 2 cukety na plátky
  • 1 lžička mořské soli
  • černý pepř k dochucení

Do rendlíku dejte kokosový olej, koření a pórek a na mírném plamenu restujte 2 až 3 minuty. Přidejte koriandr a restujte na mírném plamenu další 2 minuty; odstavte z plotny a odložte stranou. V jiném rendlíku nechejte probublávat vývar z kostí s mrkví po dobu 5 minut, nebo dokud mrkev nezměkne. Přidejte plátky cukety a nechejte probublávat další minutu. Tuto směs přelijte do rendlíku s kokosovým olejem, kořením, pórkem a koriandrem. Pomocí ponorného mixéru (nebo kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S) rozmixujte zeleninu dohladka. Polévka je nyní připravena k podávání. Osolte a opepřete.

Návod na polévku do termosky: Pokud chcete tuto polévku pít z termosky, orestujte kokosový olej a koření v jednom rendlíku; vývar a nakrájenou zeleninu dejte do kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte ho do rendlíku s kokosovým olejem a kořením; přiveďte k varu a dobře promíchejte. Odstavte ze sporáku a nalijte polévku do termosky. Zelenina se uvaří ve vývaru v termosce a vy budete mít připravený svůj oběd. Osolte a opepřete.

Jak podávat
Jestliže děláte očistu organismu, snězte polévku, tak jak je. Chcete-li ji mít sytější, přidejte do ní podle chuti mleté maso, zbylé kusy masa nebo kuřete, vajíčka nebo uvařené obiloviny. Podávejte s mayiným finským kváskovým žitným chlebem nebo s bylinkovým chlebem.

Recept vyšel v kuchařce Tajemství dobrého vývaru od autorky Louise L. Hayové, kterou vydalo nakladateství Pragma.

Autor:
Témata: polévka, vývar, zelenina
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.