Očistná koriandrová polévka
(jednoduchá polévka na cestu)
- 1 polévková lžíce kokosového oleje, přepuštěného másla (ghí) nebo másla
- 1 polévková lžíce směsi provensálského koření; pokud ho nemáte po ruce, použijte: 2 čajové lžičky tymiánu, 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky fenyklu
- 2 šálky pórku nakrájeného na plátky
- 3 šálky nasekaného čerstvého koriandru
- 2 šálky vývaru z kostí, masového nebo
- zeleninového vývaru – čím bude vývar chutnější, tím méně koření v polévce budete potřebovat
- 1 mrkev na plátky
- 2 cukety na plátky
- 1 lžička mořské soli
- černý pepř k dochucení
Do rendlíku dejte kokosový olej, koření a pórek a na mírném plamenu restujte 2 až 3 minuty. Přidejte koriandr a restujte na mírném plamenu další 2 minuty; odstavte z plotny a odložte stranou. V jiném rendlíku nechejte probublávat vývar z kostí s mrkví po dobu 5 minut, nebo dokud mrkev nezměkne. Přidejte plátky cukety a nechejte probublávat další minutu. Tuto směs přelijte do rendlíku s kokosovým olejem, kořením, pórkem a koriandrem. Pomocí ponorného mixéru (nebo kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S) rozmixujte zeleninu dohladka. Polévka je nyní připravena k podávání. Osolte a opepřete.
Návod na polévku do termosky: Pokud chcete tuto polévku pít z termosky, orestujte kokosový olej a koření v jednom rendlíku; vývar a nakrájenou zeleninu dejte do kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte ho do rendlíku s kokosovým olejem a kořením; přiveďte k varu a dobře promíchejte. Odstavte ze sporáku a nalijte polévku do termosky. Zelenina se uvaří ve vývaru v termosce a vy budete mít připravený svůj oběd. Osolte a opepřete.
Jak podávat
Jestliže děláte očistu organismu, snězte polévku, tak jak je. Chcete-li ji mít sytější, přidejte do ní podle chuti mleté maso, zbylé kusy masa nebo kuřete, vajíčka nebo uvařené obiloviny. Podávejte s mayiným finským kváskovým žitným chlebem nebo s bylinkovým chlebem.
Recept vyšel v kuchařce Tajemství dobrého vývaru od autorky Louise L. Hayové, kterou vydalo nakladateství Pragma.