Pondělí 29. listopadu 2021, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vyzkoušejte cizrnovou polévku se šafránem podle Marka Fichtnera

Jídlo

  6:22
Mrazivé počasí venku je ideální dobou na misku teplé polévky. Následující recept šéfkuchaře Augustine Restaurant a porotce soutěže MasterChef Marka Fichtnera můžete ochutnat hned v pondělí na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro benefiční Polívkovou smršť. Utržené peníze pomohou lidem po mozkové mrtvici nebo jiném poškození mozku.

Cizrnová polévka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Cizrnová polévka se šafránem

  • 500g cizrny sušené
  • 1ks vetší cibule
  • 1ks střední mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 100g cuketa
  • 1g šafrán
  • 2/3 kávové lžičky kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1ks citron
  • 50ml olivový olej
  • 2ks rajče
  • 1 litr zeleninový vývar
  • hrst bylinkových krutonů

Namočenou cizrnu scedíme, v hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a cuketu a nasekaný česnek. Osmahneme. Poté přidáme kurkumu, římský kmín a šafrán. Osmahneme a zalejeme vývarem. Přidáme cizrnu a vaříme do měkka.

Až cizrna změkne, rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou. Rozmixuj. Poté přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata. Na zbytku oleje osmahneme na kostičky nakrájený bílý chléb a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Nakonec pokapeme olivovým olejem.

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Mohlo by vás zajímat