Pondělí 1. března 2021svátek má Bedřich -1 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Dietní a pikantní záležitost. Polévka pho se zeleným chřestem a cibulkami

Zeleninová polévka pho s chřestem a salátovými cibulkami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zeleninová polévka pho s chřestem a salátovými cibulkami | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

V létě je čas opustit těžká jídla a raději se poohlédnout po lehčí kuchyni. Ta asijská nám ukazuje cestu jak i v parných letních dnech zdravě a přitom lehce jíst bez jakýchkoliv kompromisů ohledně chutí. Naopak, asijská jídla jsou plná pikantních chutí s exotickou hloubkou a tak si je můžete dokonale vychutnat.

Ponořme se do tajů asijské kuchyně díky lehké a dietní podobě známé pho polévky, tentokrát se zeleným chřestem. Zcela jistě vás nadchne.

Jarní cibulka a zelený chřest

Pho jen zeleninová?

Pokud si položíte otázku, zda pho polévka může být i ze zeleninového vývaru, tak odpověď je jednoznačně ano. Nakonec i tyto verze čistě zeleninového vývaru jsou známé z budhistické komunity ve Vietnamu a se stále postupujícím trendem vegetariánské a veganské stravy nabývají na významu. A tak polévka pho může být plnohodnotná i se všemi známými přísady, tedy nejen klasickými nudlemi pho, ale hlavně také s houbami shiitake či enoki, se zeleninou pak choi, či i s tofu. Všechny další přísady, tedy chilli papričky, bambusové výhonky a hlavně bylinky zůstávají nedílnou součástí polévky pho. Přidává se i vajíčko nebo třeba sójové boby edamame, jednoduše vše je povoleno.

o autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová

Jak na zeleninový vývar?

Samozřejmě lze si připravit vývar ze zeleniny doma, ale s rostoucí trendem mít vše hotové za chviličku je dovoleno i zakoupit již připravený velmi kvalitní vývar. Asijskou příchuť docílíte, když předtím nasucho opražíte v hrnci voňavé koření typické pro polévku pho, tedy celou skořici, kuličky koriandru či celý hřebíček. Dále se přidává čerstvý či sušený zázvor, šalotku, někdy i česnek a salátovou cibulku a nezbytnou sójovou a rybí omáčku, i když s oběma naposledy jmenovanými omáčkami spíše opatrně. Limetka je ovšem nezbytností, takže s její šťávou polévku dokonale ochutíte. Zeleninový vývar je vlastně velmi zdravou variantou polévky pho, tedy žádný kompromis chutě, přesto velmi zdravé a silné pojetí vývaru. A ten může být i rybí.

Japonský dashi?

Pro opravdové fajnšmekry existuje i varianta přípravy polévky pho s vývarem jménem dashi, který je známý z Japonska. Jde o základní surovinu japonské kuchyně, tedy silný vývar, který se používá také na polévku miso, v kombinaci s fermentovanou pastou miso. Nejčastější surovinou na dashi je vývar z katsuobushi, což jsou sušené plátky tresky pruhované ( Katsuwonus pelamis), známé také pod názvem “bonito flakes”, spolu s mořskou řasou kombu, ta se používá v sušené formě. Dnes však čerstvý vývar v Japonsku připravuje doma málokdo, spíše je možné koupit již vývar hotový anebo dokonce v instantní formě, která je také k dostání v prodejnách s asijskými specialitami.

K polévce pho patří rýžové ploché nudle

Pro pravé fajnšmekry je však příprava vlastního dashi zásadovou záležitostí, jednoduše proto, že má tak neopakovatelnou chuť, také z toho důvodu se vývar připraví ve větším množství a zbytek se zamrazí a použije později. Chuťově je nutné předeslat, že musíte být připraveni na specifickou chuť rybího vývaru, který ovšem nemá konkurenci. Pro zeleninové pho není problém dashi použít a tento recept jen ukazuje, že je to možné. S oblíbeností zdravé japonské kuchyně britské supermarkety vývar dashi hotový nabízejí, takže je vidět, že je o něj zájem a díky tomu si přípravu polévku pho zjednodušit.

Vegetariánská pho za chvilku

Jakmile máte vývar, polévka je hotová za chvilku. Použijte ploché rýžové nudle pho, podle návodu se jen ponoří do vařící vody a nechají se stát asi 10 - 12 minut. Salátová cibulka je ještě dříve uvařená než zelený chřest, takže počítejte na vaření jen 1 - 2 minuty. Bylinky jsou esenciální pro polévku pho a tak buďte připraveni s velkou hrstí koriandru, thajské bazalky a máty. S limetkami nešetřete, dávají pho tu neopakovatelnou chuť a pokud chcete trochu více pikantní verzi polévky, přidejte při servírování chilli papričky. Vývar se musí také ochutit, mějte připravenou sójovou a rybí omáčku. A pak už si jen užívejte asijských chutí.

Polévka pho se zelených chřestem a salátovou cibulkou

  • 1 litr zeleninového nebo rybího vývaru dashi
  • celá skořice, badyán a celé kuličky (asi 1 lžička) koriandru na ochucení vývaru
  • 4 salátové cibulky
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 2 svazky rýžových plochých pho nudlí
  • 2 limetky
  • velká hrst čerstvého koriandru
  • několik snítek čerstvé máty
  • velká hrst thajské nebo svaté bazalky
  • 2 červené malé chilli papričky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • sůl, čerstvě namletý pepř na dochucení vývaru

Nejdříve si postavíme dostatečné množství vody na nudle, a jakmile se začne vařit, vypneme oheň a ponoříme do ní nudle a necháme asi 10 - 12 minut ponořené, nicméně postupujte přesně podle návodu, doba přípravy se může lišit. Zatím si v hrnci nasucho opražíme celou skořici, badyán a kuličky koriandru. Zalijeme vývarem, a necháme na mírném ohni vařit, aby vývar ovoněl kořením. Salátovou cibulku si nakrájíme tak, že bílou část nakrájíme na kolečka a zelenou část na tenké šikmé plátky. Ze zeleného chřestu odstraníme dřevnaté stonky a nakrájíme na šikmé kousky maximálně 2 cm dlouhé.

Nezbytný tácek s čerstvými bylinkami
Chilli papričky a koriandr dodají polévce pikantní chuť

Hotové nudle slijeme do sítka a dáme stranou. Z vývaru můžeme odebrat koření anebo ponechat, vývar ochutnáme a přidáme šťávu z jedné limetky, rybí omáčku, případně sůl a pepř, zvláště pokud jsme použili dashi vývar. Do vařícího vývaru nejdříve zelený chřest. Vaříme jen 1 minut a přidáme jarní cibulku a vaříme další minutu a sundáme z ohně. Do misek naaranžujeme nudle a zalijeme horkým vývarem a ozdobíme jen pár lístky čerstvého koriandru. Na talířek zvlášť připravíme bylinky, čerstvý koriandr, thajskou bazalku, mátu a chilli papričky a ještě další čtvrtky limetky. Servírujeme společně a je na každém, aby si podle chuti do polévky přidal bylinky a chilli papričky.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...

Velký horoskop pro rok 2021: Čeká nás klidnější rok, který poodhalí budoucnost

Ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Po výjimečném roce 2020, kdy se na nebi setkali všichni velcí astrologičtí hráči jako Pluto, Saturn a Jupiter ve...

Babské rady: zaručené tipy, jak bojovat proti neustálým virózám
Babské rady: zaručené tipy, jak bojovat proti neustálým virózám

Nudle u nosu, opakované virózy, nachlazení, pokašlávání –? nikdy nekončící kolotoč, ze kterého začínáte být šílení? Posbírali jsme ty...