9. září 2014 6:05 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Češi se drží česnečky a vývarů. Na
nové chutě je ‚ukecávají‘ číšníci

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Polévka z hlívy ústřičné | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Polévka z hlívy ústřičné | foto: hliva-ustricna-recepty.cz
PLZEŇ Přestože se Češi v posledních letech víc zajímají o zdravou stravu, co se týče polévek, zůstávají spíš konzervativní. V restauracích vyhledávají vývary, gulášové a bramborové polévky nebo česnečku.

Na polévky z dýní, chřestu, mrkve a dalších druhů zeleniny, s nimiž se šéfkuchaři snaží obohatit jídelníček, potřebují čas. Uvedli to kuchaři z bister a restaurací, které oslovila na třetím ročníku Festivalu polévky v Plzni. Na náměstí Republiky se v neděli vařila polévka v 16 čtyřicetilitrových kotlích. Lidé zkoušeli tradiční i exotické chutě.

ČTĚTE TAKÉ:

"Před pár lety se začaly dělat exotické chutě jako třeba dýňová polévka nebo asijské speciální polévky, ale my se tu teď zase vracíme ke klasice," uvedl provozní jedné plzeňské restaurace.

Více informovanosti, více experimentování

Na festivalu provozní lidem nabízel polévku tomatovou, na niž použil zhruba dvě desítky kilogramů rajčat. Podle něj má restaurace kolem 60 až 100 zákazníků, kteří na ni pravidelně chodí. Pro Čechy prý platí, že jedí hodně polévky, lidé ji až na výjimky striktně vyžadují k polednímu menu. V poslední době zaznamenává, že zákazníci začínají být informovanější, začínají víc experimentovat. Nabídka na jídelníčku závisí i na sezoně, například říjen a listopad patří dýňové polévce.

Dýňová polévka

"Jedeme spíše klasické české polévky, držíme se toho," uvedl pracovník jiné restaurace v Plzni. Podle něj se lidé v případě novinek drží zpočátku zpátky. Například podnik nedávno "nasadil" mrkvovou polévku se zázvorem a chvíli trvalo, než na ni zákazníci kývli. "Mají strach, ale číšníci to ukecají, a když si ji lidé dají, tak si to chválí," uvedl. Na festivalu lidem nabízel zelňačku s klobásou a uzeným masem, v druhém kotli hrachovou polévku s krutonem a slaninou.

"Vaříme klasickou bramboračku se sušenými houbami, navrch bude křepelčí vajíčko, všechny bylinky jsou čerstvé, snad bude chutnat," uvedl kuchař jednoho plzeňského bistra. Podle něj se začíná ukazovat trend zdravé výživy, lidé více slyší na úpravu různých druhů zeleniny. "Že by ale odstoupili od klasiky, to ne. Ta bude pořád," dodal.

Festival polévky, při němž se pokrm vaří na otevřeném ohni před zraky návštěvníků, je poslední částí velkého letního multižánrového festivalu Živá ulice, který se koná v Plzni vždy v létě.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz