8. října 2015 6:15 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vlašské ořechy ladí k rybímu či
králičímu masu, říká šéfkuchař

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Vlašské ořechy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vlašské ořechy | foto: Shutterstock
Vlašské ořechy jsou zdrojem nejen vitamínů, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin, ale třeba také hořčík, měď či zinek. Kromě toho, že skvěle chutnají a v kuchyni snesou i experimenty. Zkuste je s králičím či rybím masem. Nechte se inspirovat recepty Romana Dolejše, šéfkuchaře francouzské restaurace Chez Marcel.

„Vlašské ořechy jsou chutným a nápaditým zpestřením mnoha slaných i sladkých pokrmů. Patří sice mezi alergeny, je tedy nutné s nimi zacházet opatrně. Pokud ale patří do vašeho jídelníčku, vřele je jako surovinu doporučuji. Jsou zdravé, bohaté na vitaminy, zinek, hořčík a mají výraznou chuť, se kterou se dá skvěle pracovat. V kombinaci se správnými surovinami umí vytvořit nevšední gastronomický zážitek. Úžasný je také olej z vlašských ořechů. To rozhodně stojí za vyzkoušení i v domácí kuchyni,“ říká Dolejš.

Rolovany králičí hrbet s ořechovou nádivkou a omackou z hořké čokolády

Připravíme vykostěného králíka a nasolíme. Vezmeme 70 g vlašských ořechů a zblanšírujem ve vode. Pod grilem necháme vysušit a zbavíme se slupky. Nakrájíme na jemno 2 střední šalotky a na másle lehce orestujeme, přidáme nasekané ořechy restujeme další 2-3 minutky a pak posypeme jednou lžičkou třtinového cukru. Přidáme kůru z jednoho pomeranče, hvězdičku badyánu a šťávu ze dvou pomerančů.

Necháme vyredukovat a pak necháme vychladnout aby jsme mohli potřít králíka touto směsi. Zarolujeme a úhledně převážeme potravinářskou nití. Králíka pěkně ze všech stran opečeme. Dáme pod alobal do trouby na 160 stupňů dvě hodiny.

Na omáčku použijeme tabulku hořké čokolády, pár lístků máty a půlku chilli papričky. Vše dáme dohromady a zředíme trochou vypeku z králíka a kostičku másla. Konzistence by měla byt lehce hustší aby jste udělali pěkné špičky. Na přílohu použijte bramborovou kaši s glazovanou karotkou. Před servírováním nechte králíka trošku vystydnout, aby se dobře sundavala nit a při krájení se vám pak nerozpadl.

Přestože můžeme použít i lískové ořechy, čokoládovo-ořechový nákyp je nejlepší z ořechů vlašských. Ostatní potřebné suroviny seženete v každé samoobsluze. Dezert pečeme ve formičkách na suflé ve vodní lázni, na talíři mu sluší šlehačka a snítka máty.

Turbot s ořechy macerovaný v limetkovo-citronovem nálevu ovoněný estragonem

Uděláme citrusový nálev z lístků kombavy, pokud neseženeme tak z citronové trávy, šťávy z jednoho grepu, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, šťávy z citronu a limetky. Nastrouháme kůru z jedné limetky a šťávu z pomeranče. Lehce zahřejeme na 55 stupňů, odstavíme a vložíme do nálevu filátka z turbota. Vložíme na 45 minut do lednice.

Zblanšírujeme 200 g vlašských ořechů a zbavíme slupky. Vezmeme dva velké batáty a nakrájíme na milimetr úzké plátky, můžeme použít škrabku. Smícháme s pár lístky estragonu a 50 g másla. Vyskládáme pěkně plátky na sebe ať drží tvar cca 3 cm vysoké a nerozjižděly se. Pak nakrájíme pěkné obdélníky podle tvaru ryby a rybu položíme na připravený obdélník.

V kastrůlku rozpustíme 150 g cukru, vhodíme ořechy, lehce zkaramelizujeme s kůrou z jedné limetky a par lístku verveinu. Pak z ořechů uděláme vrstvu na rybě a dáme do rozehřáté trouby na 160 stupúňů a necelých 10 minut pečeme.

Ořechový chléb

  • 100 g světlé mouky
  • 150 g tmavé mouky
  • lžicka soli
  • lžička cukru
  • 2 lžičky kvalitního oleje
  • půlka droždí
  • 5 cl mléka
  • 120 - 130 ml vlažné vody
  • půl hrsti rozinek
  • hrst vlašských ořechů

Smícháme tmavou a světlou mouku, ksůl a olej. Uděláme kvásek z droždí, cukru a mléka. Pak vše smícháme s vlažnou vodou. Po řádném zpracování těsta opatrně vmícháte hrst překrájených vlašských ořechů a rozinky. Uválíme podlouhlý válec velikosti předloktí. Překryjeme folií nebo vlhkým hadrem a necháme na teplém místě asi hodinu. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme 35 minut.

Ořechový chléb
apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na Lidovky.cz