Připravte si z přezrálých rajčat třeba sugo, základní rajčatovou omáčku, kterou si vychutnáte v těstovinách, na domácí pizze nebo jako základ omáček a polévek. Až si zažijete základní verzi, sáhněte po svých vlastních ingrediencích, které rajčata doplní. Omáčku si udělejte do zásoby. Plňte ji do sterilovaných sklenic a zavařte nebo klidně zamrazte v plastové nádobě.
S další možností se blýsknete před každou návštěvou. Polosušená rajčata konzervovaná v oleji jsou stále šťavnatá a měkká a přitom koncentrovanější v chuti díky pomalému pečení na nízkou teplotu. Servírujte je jako předkrm s pár hoblinkami parmazánu. Dotáhnete s nimi také každý salát, sendvič nebo pastu. Dbejte na to, aby vychladlá rajčátka byla v oleji zcela ponořená. Zbylý olej nevylévejte, přidejte do salátu nebo na něm opečte zeleninu.
Pro milovníky kečupu je tu také zajímavá varianta: skvělá kořeněná omáčka, která chutná výtečně s grilovaným masem, ve wrapu nebo se zeleninou a mátovým jogurtem nebo jen obyčejně s párkem v rohlíku. Oživí každý pokrm a v lednici vám vydrží asi měsíc.
Tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu - silného protirakovinného antioxidantu než ta syrová.
Zachraň jídloSkupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny. |