19. února 2014 6:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zahřejte se v zimě. Zkuste
5 receptů z pohanky

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Pohanka je všelék i pochoutka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pohanka je všelék i pochoutka. | foto: Shutterstock
Všelék a pochoutka. Pohanka je sice často opomíjená, ale jak si jednou najde místo ve vaší kuchyni, už na ni nedáte dopustit. Existuje nespočet variant zpracování. Možná vám zachutná kaše z pohanková krupice, placičky z lámanky, těstoviny, vločky či pohankový nápoj, který nahradí i mléko.

Pohanka pomůže i našemu zdraví. Působí blahodárně na cévy a to díky rutinu a vitamínu E. Vrací jim pružnost a léčí chorobné změny na cévách. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je třeba jíst k pohance také syrovou zeleninu.

Pohanka dokáže vyčistit tělo při otravě. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve. Je přirozeně bezlepkovou obilninou a tím se stává neocenitelnou pro pacienty s cukrovkou, ale hlavně pro pacienty trpící celiakií.

Dva způsoby loupání:

Existují dva způsoby loupání pohankové nažky: termické a mechanické. Mechanické je šetrnější a konečný produkt si tak ponechává své cenné živiny. Mechanicky vyloupané kroupy mají světlejší, zeleno-růžové zbarvení.

Pro tradiční českou kuchyni je to ale přece jen malá komplikace. Pohanková mouka vám nikdy nevykyne právě proto, že v ní není obsažen lepek. Na zdravých buchtách a koláčích si tak nepochutnáte.

Pochází z Himalájí, ale dokázala se přizpůsobit odlišným klimatickým podmínkám v Indii, Bulharsku, ve Finsku i u nás. Do světa ji roznesli Tataři při svých nájezdech ve 13.století. V mnoha zemích je její název odvozen od slova Tatar, u nás od slova pohan, protože pohanští nájezdníci ji vozili v měšcích zavěšených u koňských sedel.

Přesněji podle dějepisu by se dalo přicestování pohanky do našich zemí datovat rokem 1241, kdy odvrátil král Václav I. vpád mongolských Tatarů do českých zemí a právě po nich tu zůstaly pytle se zrním, které bylo nazváno podle těch, kdo je přinesli, tedy podle pohanů.

Pohanka je vhodná i pro děti. "Obecně je pohanka v dětském jídelníčku zpestřením pro ně vhodnějších obilovin, jako jsou jáhly a rýže. Nejlépe začínat pohankovými kašemi, které mohou i kojenci, a po roce přidávat pohanku jako přílohu anebo pohankové palačinky a těstoviny," říká výživová poradkyně Margit Slimáková.

Bliny podle Romana Pauluse

  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • špetka soli vejce
  • 200 g pohankové mouky (nebo 100 g pohankové a 100 g hladké pšeničné)
  • olej nebo máslo na smažení

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj droždí a lžičku cukru a rozmícháme. Osolíme, přisypeme mouku (případně odpovídající množství pohankové a hladké pšeničné – čím víc hladké, tím lépe těsto vzejde a tím budou bliny jemnější), přidáme žloutek a opět promícháme. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a přimícháme k těstu. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Bude to trvat asi 15–20 minut, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem.

Rozehřejeme lívanečník či větší pánev, vymastíme jej olejem nebo máslem a smažíme lívance. Na velké pánvi jednoduše tak, že lžičkou odebíráme těsto, z nějž na pánvi tvarujeme malé placičky.

Opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme ještě teplé, s lžící zakysané smetany a trochou kaviáru, s tatarákem z lososa či uzenou rybou. Můžeme servírovat i nasladko – třeba s trochou zavařeniny a tvarohu.

Valašský kontrabáš

  • 200 ml pohankové lámanky
  • 300 ml horké vody
  • olej
  • 200 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 kg vařených brambor
  • majoránka
  • sůl
  • 1 polévková lžíce sušených hub
  • 100 g kyselého zelí

Houby namočíme do studené vody, brambory oloupeme a uvaříme. Pohanku propláchneme a asi půl hodiny necháme ji necháme namočenou ve vodě. Na pánvi osmažíme uzené maso nakrájené na drobné kostky, najemno nakrájenou cibuli a plátky česneku, nakonec přidáme houby. Romačkáme brambory, přidáme pohanku, uzené, cibuli a česnek, ochutíme majoránkou a solí. Vše promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 °C dorůžova. Podáváme s kyselým zelím.

Pohankové placičky

  • 150 g pohanky
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g bílého kysaného zelí
  • 1 vejce
  • 200 g strouhanky
  • sůl a pepř
  • majoránka
Pohanka nahradí maso, je zdravá a snadno stravitelná.

Pohanku minutu povařte ve 400 ml vody a nechte ji 20 minut pod pokličkou stát, poté přebytečnou vodu slijte. Po vychladnutí přidejte najemno pokrájenou cibuli, zelí, prolisovaný česnek, vejce, zahustěte strouhankou a dochuťte. Tvarujte placičky, které obalte ve strouhance a osmažte na rozpáleném oleji. Podávejte je se salátem.

Pohankové rizoto podle Probio.cz

  • 250 g pohankových krup
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice,...)
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • pepř

Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty v oselené vodě a kapkou oleje a 30 minut necháme dojít. Nemícháme. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5-10 minut. Na závěr promícháme s pohankou, přidáme prolisovaný česnek a podáváme se zeleninovým salátem.

Pohankové palačinky

  • 200 g pohankové mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení
Pohanka je všelék i pochoutka. Zkuste připravit třeba palačinky.

Do mléka zašlehejte vejce a pomalu přidávejte pohankovou mouku, přidejte špetku soli. Zahřejte olej na pánvi a smažte palačinky. Můžete je doplnit džemem, ovocem a tvarohem, ale připravit se dají i naslano. Třeba se špenátem a sýrem.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.