18. ledna 2017 6:45 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Znáte koložvárku? Připravte si doma zapékané zelí

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 8Diskuse
Koložvárka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Koložvárka | foto: Martina Schmidtová
Koložvárkou - tedy zapékaným zelím začíná zimní chladné období. Kdyby toto jídlo znal pan Jamie Oliver, nazval by jej (nebo alespoň zařadil) do kategorie tzv. „Comfort food“ neboli jídlo, které když konzumujete, cítíte se fantasticky. Je vám teplo na duši. A koložvárka je přesně taková. Je to sice u nás spíše zimní jídlo, ovšem vůbec nevadí, pokud jsi jej připravíte také v jakékoli jiné roční době, protože je prostě skvělé

Koložvárka

  • 1 kg vepřového masa
  • 2 středně velké cibule
  • 1 kg kyselé (sudové) zelí
  • 1 noha klobásy (asi 200 g)
  • 3 dcl rýže
  • 1/2 litru kysané smetany
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • cca 3 lžičky červené sladké papriky
  • pepř
  • sůl
  • olej

Přípravu začněte masem, to se vaří nejdéle. Maso si nakrájejte na menší kostky. Nakrájejte si také cibuli a dejte ji osmahnout na olej, když je hotová přidejte maso, opepřete, osolte, přidejte papriku a pepř. Jakmile je maso poloměkké přidejte klobásu pokrájenou na kolečka. Maso stále podlévejte, abyste měli dost šťávy. Přikryté duste do změknutí masa, což může trvat hodinu a půl, (závisí od velikosti masa).

e. Já používám šťávu z masa na vymazání dna zapékací mísy nebo misek. Na spodek dám zelí, na to vrstvím maso a klobásky, pak rýži a na vrch zakysanou smetanu. Před tím než přidáte rýži, můžete přidat také šťávu z masa, aby to bylo správně šťavnaté.
Koložvárka

V pánvi s hrubším dnem (nebo v hrnci) si na oleji osmažte a poduste kyselé zelí, které jste předtím dali okapat. Pokud je zelí velmi kyselé, propláchněte jej vodou. Zelí pak dochuťte solí a mletým kmínem. Duste do poloměkka. Rýži si uvařte obvyklým způsobem – jeden díl rýže a dva díly vody, osolte. Když je rýže, maso i zelí hotovo, začněte vrstvit do pekáče. Já používám šťávu z masa na vymazání dna zapékací mísy nebo misek. Na spodek dám zelí, na to vrstvím maso a klobásky, pak rýži a na vrch zakysanou smetanu. Před tím než přidáte rýži, můžete přidat také šťávu z masa, aby to bylo správně šťavnaté.

Takto připravené mísy vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékejte cca 45 min. Tak dlouho, aby vrch začal hnědnout. Taková jednoporcová varianta je ideální i do práce nebo na piknik. Koložvárka chutná i studená, samozřejmě ...

Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu tinajedoma

Lidovky.cz
  • 8Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!