Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zachraň jídlo: Zpracujte i zbytky masa. Jak na pomazánku rilletes?

Jídlo

  6:10
Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa, které máte po večeři v lednici? Vyzkoušejte rilletes. Jedno z nejvděčnějších párty jídel a jako dárek v hezké skleničce potěší každého. Hodí k dobrému chlebu, bagetě, k bramborám nebo třeba do tacos s jemně pokrájenou červenou cibulkou a koriandrem. Podívejte se na video iniciativy Zachraň jídlo.

Můžete tak zpracovat vepřové, kachní a vlastně jakákoli masa. V receptu se uplatní i kosti a kůže, přidají na chuti a navíc využijete i části zvířat, které se často nepoužijí a přijdou vniveč.

Maso je ekologicky nejnákladnější potravina, upozorňuje Zachraň jídlo ve videoreceptu. Jedno kilo vepřového stojí 6000 l vody, což odpovídá asi 188 sprchám. U hovězího masa je to ještě mnohem více. Je proto důležité, naučit se poražená zvířata zužitkovat celá. Dnes umění zpracování pajšlu (vnitřností) nebo dělání ovarů bohužel skomírá.

Vrstvička sádla rilletes konzervuje, vydrží nám v lednici tři týdny až měsíc, pokud potřebujeme delší trvanlivost, skleničky s masem sterilizujeme hodinu až dvě

Autor:
Témata: jídlo, maso

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...