Tartaletky s jahodami
Linecké těsto
- 75 g másla
- 23 g mandlové mouky
- 1 vejce
- 150 g mouky
- 60 g cukr moučky
Ve šlehači s K-metlou smícháme mandlovou mouku, cukr moučku a přesátou mouku, přidáme studené máslo nakrájené na kostky a jedno vejce, krátce propracujeme, aby vzniklo hladké těsto. Vyválíme mezi dvěma pečícími papíry a necháme přes noc v lednici. Po odležení pomocí formiček vykrojíme dno tartaletky a vykrojíme nožem pruh, který dáme jako stěnu do formy. Pečeme na 160C 7 minut.
Vanilkový krém
- 15 g žloutků
- 13 g škrobu
- 60 ml smetany
- 60 ml mléka
- 48 g cukru
- 1 vanilkový lusk
V hrnci smícháme mléko, smetanu, škrob, cukr, vanilkový lusk a vaříme, při 40C přelijeme část směsi na žloutky, vytemperujeme a slejeme dohromady a vaříme do zhoustnutí. Nalijeme do hotových tartaletek a necháme vychladit. Zdobíme čerstvými jahodami.