Užijte si barevné hlízy sladkých brambor
Velmi variabilní sladké brambory, jinak nazývané batáty, jsou hvězdou tohoto zářivého a pikantního pokrmu. Těší se stále velké oblibě. I když se nazývají brambory, jde vlastně o hlízy plné cenné vlákniny a škrobů, které s bramborami mají společný jen název, a to ještě jen asi díky svému tvaru. a způsobu přípravy. Byly objeveny a používány dávno před Kolumbovým dovozem brambor ze zámořských výprav.
Dagmar HeřtováDagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole. Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh. |
Extrémně zdravé, extrémně dobré
Stejně jako u mrkve, oranžová barva sladkých brambor ukazuje na přítomnost beta karotenu, tedy rostlinného pigmentu, který se v těle změní na vitamín A, nezbytný pro zdravé oči a dobré fungování imunitního systému. Asi není třeba zdůraznit, že batáty též obsahují zdravou vlákninu, hodně minerálů a bylo by bláznovství si je nevyzkoušet.
Jak na batáty? Pečete, vařte, ale hlavně doplňte pikantními chutěmi
Brambory vybírejte podle žlutohnědé slupky, která má co nejméně skvrn, tedy je v té nejlepší kondici, abyste mohli sladké brambory použít i se slupkou. Se slupkou se sladké brambory pečou nakrájené na lodičky na plechu s česnekem a bylinkami, nejlépe mátou, petrželí nebo oreganem, a pak se pokapou řeckým jogurtem.
Brambory se velmi dobře uplatní i v kaši, ale ne v té podobě, jak ji známe připravovanou z pravých brambor. Je to úplně jednoduché, celé sladké brambory se upečou a pak se lžící vydlabe dužina, která se ochutí.
Stejně jednoduše se dají připravit i celé pečené brambory, ty se podélně naříznou, otevřou a plní vším, co má spíše intenzivní chuť, tedy polosušeným rajčaty, olivami a bazalkou anebo třeba řeckým sýrem feta se zelenou chilli omáčkou a koriandrem. Obojí jsou báječné pochoutky a můžete si je připravit k večeři či k lehkému obědu. A právě pikantnost hodící se k spíše neutrální chuti batátů je tajemství tohoto receptu. Vyzkoušejte batáty se zelenou pikantní omáčkou z chilli papriček s koriandrem a sýrem feta. Báječně chutnají a krásně barevně vypadají.
Pečené batáty s rajčátky, pikantní chilli omáčkou a sýrem feta
- 2 středně velké sladké brambory (batáty)
- 2 lžíce lehkého olivového oleje
- 2 lžíce pikantní španělské mleté papriky Pimenton
- 12 cherry rajčátek
- malý kousek řeckého sýra feta
Chilli omáčka:
- větší svazek čerstvého koriandru
- 1 svazek plocholisté petržele
- 2 chilli papričky, středně pálivé
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce bílého vinného octa
Nejdříve si předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Sladké brambory omyjeme, osušíme a propícháme několikrát vidličkou nebo kovovou špízovou jehlou. V misce si smícháme olej a pikantní papriku, brambory v oleji vykoupeme ze všech stran a přendáme na plech. Vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut nebo i déle podle velikosti brambor, dokud nebudou měkké. Asi 20 minut před dopékáním přidáme na plech cherry rajčátka.
Mezitím si připravíme zelenou chilli omáčku. Koriandr omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, pár lístků koriandru si dáme stranou na ozdobu a celý koriandr včetně stonků dáme do mixéru. Stejně postupujeme s hladkolistou petrželí, přidáme oloupané stroužky česneku, mletý římský kmín, přidáme zelené chilli papričky nakrájené na kousky a zbavené semínek a stopky, přilijeme ocet a popřípadě i pár lžic vody. Vše rozmixujeme do zářivé zelené omáčky.
Na plechu hotové brambory rozřízneme podélně, otevřeme je a přidáme sýr feta, pečená rajčátka a hojně zalijeme zelenou pikantní omáčkou. Ozdobíme lístky koriandru a přendáme na talíře.