Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bylinky nad zlato. Moderní kuchyně se bez nich neobejde, říká Heřtová

Jídlo

  11:36
Polévka z řeckého jogurtu, hummus s ředkvičkami, ale i vietnamský salát ze zelené papáji. Recepty ze všech koutů světa, ale i českou klasiku ovoněnou bylinkami najdete v kuchařce Bylinky na mém stole. „Současná moderní kuchyně je s bylinkami přímo spjatá. Pochopit ji není nic složitého. Stačí používat ty nejběžnější druhy, které určí aroma a chutě vašeho vaření,“ říká food blogerka, cestovatelka a autorka knihy Dagmar Heřtová.

Dagmar Heřtová s kadeřávkem foto: Facebook

Recepty dagmar heřtové vychází pravidelně na serveru lidovky.cz každou sobotu

Výhodou této pubikace, která právě vychází, je srozumitelnost a přímá vazba receptů na konkrétní bylinu, takže má čtenář skvělou příležitost rozšířit svůj jídelníček o originální, přitom jednoduché recepty. Autorka používá na českém trhu bez problému dostupné suroviny a bylinky, které si každý může vypěstovat. 

„V poslední době zaznamenalo používání bylinek pro kulinářské účely veký pokrok, jsou prakticky všude kolem nás. Osvěžily naše příbytky, ovoněly je a jsou i dobrými pomocníky pro uklidnění, zlepšení nálady, odlehčení při trávení i relaxaci. A tak moje skromná rada zní - pěstujte bylinky, kde to jen jde, odvděčí se vám,“ říká Heřtová. 

Svojí lehce pikantní chutí oživí kremový sýr

Kniha Bylinky na mém stole vyčnívá z obrovského množtství kuchařek jednak svým srozumitelným a s českým protředím korespondujícím obsahem, ale také přehlednou koncepcí a kvalitními fotografiemi. V úvodu autorka představuje 27 druhů běžně se u nás vyskytujících a používaných a proto zcela dostupných bylin. 

Následuje několik různorodých receptů a po tomto „zahřívacím kole“ se namotivovanému čtenáři otevírá branka bylinné zahrádky Dagmar Heřtové ve smysluplně rozdělených  kapitolách na polévky, předkrmy, hlavní jídla, vegetariánské pokrmy, saláty, exotiku, pečení, dezerty, nakladání a zavařování, smoothie, bylinkové čaje, dezerty, octy, pesta, oleje. 

Dagmar Heřtová

Kniha nevyvíjí tlak a nevyvolává pocit, že pro používání bylin při vaření čtenář musí nastudovat odborné botanické publikace, nýbrž velice citlivě a lidsky vede a motivuje. Tento záměr je patrný ze slov samotné autorky: „Jesti jste stále nejistí, jak s bylinkami v kuchyni zacházet, zkuste zpočátku začít jen s těmi, které vám jsou sympatické a přidávejte jich zpočátku méně.“ 

Kniha je originální nejen hravým pojetím vaření, ale i přebalem, který nabízí civilní fotografii autorky, a který stejně jako kniha říká, že vařit nemusí jen kuchaři a vaření nemusí být pouze pot a slzy. Může vám to slušet a může vás to bavit. 

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!