Recepty dagmar heřtové vychází pravidelně na serveru lidovky.cz každou sobotu |
Výhodou této pubikace, která právě vychází, je srozumitelnost a přímá vazba receptů na konkrétní bylinu, takže má čtenář skvělou příležitost rozšířit svůj jídelníček o originální, přitom jednoduché recepty. Autorka používá na českém trhu bez problému dostupné suroviny a bylinky, které si každý může vypěstovat.
„V poslední době zaznamenalo používání bylinek pro kulinářské účely veký pokrok, jsou prakticky všude kolem nás. Osvěžily naše příbytky, ovoněly je a jsou i dobrými pomocníky pro uklidnění, zlepšení nálady, odlehčení při trávení i relaxaci. A tak moje skromná rada zní - pěstujte bylinky, kde to jen jde, odvděčí se vám,“ říká Heřtová.
Kniha Bylinky na mém stole vyčnívá z obrovského množtství kuchařek jednak svým srozumitelným a s českým protředím korespondujícím obsahem, ale také přehlednou koncepcí a kvalitními fotografiemi. V úvodu autorka představuje 27 druhů běžně se u nás vyskytujících a používaných a proto zcela dostupných bylin.
Následuje několik různorodých receptů a po tomto „zahřívacím kole“ se namotivovanému čtenáři otevírá branka bylinné zahrádky Dagmar Heřtové ve smysluplně rozdělených kapitolách na polévky, předkrmy, hlavní jídla, vegetariánské pokrmy, saláty, exotiku, pečení, dezerty, nakladání a zavařování, smoothie, bylinkové čaje, dezerty, octy, pesta, oleje.
Kniha nevyvíjí tlak a nevyvolává pocit, že pro používání bylin při vaření čtenář musí nastudovat odborné botanické publikace, nýbrž velice citlivě a lidsky vede a motivuje. Tento záměr je patrný ze slov samotné autorky: „Jesti jste stále nejistí, jak s bylinkami v kuchyni zacházet, zkuste zpočátku začít jen s těmi, které vám jsou sympatické a přidávejte jich zpočátku méně.“
Kniha je originální nejen hravým pojetím vaření, ale i přebalem, který nabízí civilní fotografii autorky, a který stejně jako kniha říká, že vařit nemusí jen kuchaři a vaření nemusí být pouze pot a slzy. Může vám to slušet a může vás to bavit.
Dagmar HeřtováDagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh. |