23. listopadu 2017 11:36 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Bylinky nad zlato. Moderní kuchyně se bez nich neobejde, říká Heřtová

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Dagmar Heřtová s kadeřávkem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dagmar Heřtová s kadeřávkem | foto: Facebook

Polévka z řeckého jogurtu, hummus s ředkvičkami, ale i vietnamský salát ze zelené papáji. Recepty ze všech koutů světa, ale i českou klasiku ovoněnou bylinkami najdete v kuchařce Bylinky na mém stole. „Současná moderní kuchyně je s bylinkami přímo spjatá. Pochopit ji není nic složitého. Stačí používat ty nejběžnější druhy, které určí aroma a chutě vašeho vaření,“ říká food blogerka, cestovatelka a autorka knihy Dagmar Heřtová.

Recepty dagmar heřtové vychází pravidelně na serveru lidovky.cz každou sobotu

Výhodou této pubikace, která právě vychází, je srozumitelnost a přímá vazba receptů na konkrétní bylinu, takže má čtenář skvělou příležitost rozšířit svůj jídelníček o originální, přitom jednoduché recepty. Autorka používá na českém trhu bez problému dostupné suroviny a bylinky, které si každý může vypěstovat. 

„V poslední době zaznamenalo používání bylinek pro kulinářské účely veký pokrok, jsou prakticky všude kolem nás. Osvěžily naše příbytky, ovoněly je a jsou i dobrými pomocníky pro uklidnění, zlepšení nálady, odlehčení při trávení i relaxaci. A tak moje skromná rada zní - pěstujte bylinky, kde to jen jde, odvděčí se vám,“ říká Heřtová. 

Svojí lehce pikantní chutí oživí kremový sýr

Kniha Bylinky na mém stole vyčnívá z obrovského množtství kuchařek jednak svým srozumitelným a s českým protředím korespondujícím obsahem, ale také přehlednou koncepcí a kvalitními fotografiemi. V úvodu autorka představuje 27 druhů běžně se u nás vyskytujících a používaných a proto zcela dostupných bylin. 

Následuje několik různorodých receptů a po tomto „zahřívacím kole“ se namotivovanému čtenáři otevírá branka bylinné zahrádky Dagmar Heřtové ve smysluplně rozdělených  kapitolách na polévky, předkrmy, hlavní jídla, vegetariánské pokrmy, saláty, exotiku, pečení, dezerty, nakladání a zavařování, smoothie, bylinkové čaje, dezerty, octy, pesta, oleje. 

Dagmar Heřtová

Kniha nevyvíjí tlak a nevyvolává pocit, že pro používání bylin při vaření čtenář musí nastudovat odborné botanické publikace, nýbrž velice citlivě a lidsky vede a motivuje. Tento záměr je patrný ze slov samotné autorky: „Jesti jste stále nejistí, jak s bylinkami v kuchyni zacházet, zkuste zpočátku začít jen s těmi, které vám jsou sympatické a přidávejte jich zpočátku méně.“ 

Kniha je originální nejen hravým pojetím vaření, ale i přebalem, který nabízí civilní fotografii autorky, a který stejně jako kniha říká, že vařit nemusí jen kuchaři a vaření nemusí být pouze pot a slzy. Může vám to slušet a může vás to bavit. 

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová
apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse






REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.