Velké kusy masa hyzdí hnilobné zelené skvrny. Přesto je zaměstnanci použijí jako mleté maso do dalších výrobků. Videozáběry, které pořídil tým reportérů z Šanghaje, znovu otřásly důvěrou čínských spotřebitelů v bezpečnost jejich potravin. Čínská vláda již roky slibuje v tomto směru zlepšení, na veřejnost se přitom dostávají nové a nové skandály.
ČTĚTE TAKÉ: |
"To maso je přece prošlé už půl měsíce," zjišťuje žurnalista, který se do firmy nechal naoko najmout jako zaměstnanec a se svými kolegy tajně natáčí zdejší běžné praktiky. Skutečný zaměstnanec oblečený v bílém ochranném plášti mu odpoví jen pokrčením ramen: "To přece nevadí." Na mnoha záběrech je také vidět, jak zaměstnanci berou kusy masa, které spadly na zem, a znovu je ládují do strojů k rozemletí.
Neschopnost státní kontroly
"Všechny velké případy odhalili lidé zevnitř podniků a ne státní kontroly. Už tu nepanuje žádná důvěra," řekl expert na bezpečnost potravin Lin Žung-čchüan z Šanghaje s tím, že by to mělo znamenat konec současných potravinářských kontrolních úřadů v Číně. Kontroly se podle něj odehrávají vzácně a když už k nim dojde, tak jsou nedbalé.
Čínská vláda si nezávadnost potravin vytyčila jako jednu ze svých hlavních priorit. "Zlepšíme systém kontroly potravin," oznámil na dubnovém zasedání čínský premiér Li Kche-čchiang. K žádným velkým reformám však zatím nedošlo.
Téma se zatím plíživě stává zásadním politickým problémem. Neboť i čínští milionáři už mají dost nejistoty ohledně zdejších potravin. Více než polovina (56 procent) loni oslovených Číňanů s majetkem minimálně deset milionů jüanů (téměř 33 milionů korun) v průzkumu uvedla, že již brzy ze země odejdou, nebo že to plánují.
Znečištěná voda i vzduch
Důvody pro vycestování uvádějí skoro pořád stejné: závadné potraviny, znečištěná voda a vzduch.
Čínské zemědělství se ocitlo pod dvojím silným tlakem. Na jedné straně mají zemědělci zajistit kvalitní potravu pro téměř 1,4 miliardu lidí v zemi. Na druhé straně je však tamější zemědělská půda silně zatížena těžbou a dalšími průmyslovými odvětvími.
Nedávné oficiální výsledky analýz na kvalitu půdy jsou alarmující: asi pětina veškeré čínské zemědělské půdy je zamořena škodlivinami. "Koktejl jedů", které v půdě byly zjištěny, je namíchán zejména z kadmia, niklu a arsenu. Krátce před zveřejněním těchto výsledků byla na jihu Číny zjištěna přítomnost těžkých kovů v rýži a v obchodech byla odhalena znečištěná minerální voda.
ČTĚTE TAKÉ: |
Čínské kontaminované potraviny se dostávají i do Evropy. V loňském roce vedly tyto exportované potraviny statistiku Evropského systému včasné výměny informací pro potraviny a krmiva RASFF. Na problematické hodnoty některých z těchto potravin bylo upozorněno 435 krát - mezi jinými šlo o "podezřelou" brokolice, citrusy nebo čaj, jak vyplývá z výroční zprávy RASFF.
"Kvalita potravin, které se vyvážejí na zahraniční trhy, je mnohem lepší než u výrobků, které se prodávají v tuzemsku ," uvedl Lin Žung-čchüan. Pro export totiž neplatí běžné čínské standardy, nýbrž přísná mezinárodní pravidla. "Jen deset procent potravin v Číně odpovídá mezinárodním standardům," uzavřel tento expert.