"V současné době se pivo v Čechách konzumuje spíše na množství," říká Jan Kočka, znalec a provozovatel internetových stránek Svět piva. S rostoucí životní úrovní a s narůstající cenou piva se ale pozornost zákazníků obrací také na vzácnější a vybranější druhy než je klasická produkce dvou největších českých pivovarů. Roste počet menších, specializovaných pivovarů a některé restaurace začínají dovážet i méně známá piva ze zahraničí.
Pivní osvěta
Lidé také více cestují, ochutnávají různé druhy piv a zjišťují, že pití piva může být stejně sofistikovanou záležitostí jako pití vína. Podle odborníka na degustaci piv Jana Šuráně nastává právě teď vhodná doba na "pivní osvětu". Její součástí je i přehlídka pšeničných piv s názvem Poznejte svět piva, která se koná ode dneška do neděle v pražském hotelu Mandarin Oriental.
Tématem letošního ročníku se stala pšeničná piva. Podle organizátorů akce byl tento druh vybrán kvůli osvěžující chuti, která by měla korespondovat s nadcházejícím létem, a protože je nejblíže klasickým českým ležákům. "Jde tudíž o vhodný začátek, jak seznamovat české konzumenty s jinými druhy piv," řekl Jiráň ČTK.
Mezi nejznámější pšeničná piva na českém trhu patří belgický Hoegaarden nebo český Primátor Weizen. Návštěvníci pivní degustace budou moci ochutnat zejména bavorská piva typu weizen, ale i belgický wit a druhy lambic a gose.
Pšeničné pivo se vyznačuje menší hořkostí než klasický plzeňský ležák, má jemnější nakyslou chuť s různými ovocnými vůněmi. Typická je například banánová. Barva piva je světlejší a lehce kalná. Podle Kočky se na jeho úpadku v Čechách koncem předminulého století podílel mimo jiné i vzestup průmyslové výroby užitného skla, kdy čeští pivaři chtěli mít v průhledných sklenicích průzračnější mok.
Koňak mezi pivy
Pivo ale nemusí být jenom více či méně hořký nazlátlý nápoj. Mezi speciály, které mohou návštěvníci přehlídky Poznejte svět piva ochutnat, bude například i sladkokyselé třešňové, malinové nebo zázvorové pivo. Zajímavý zážitkem je také pivo typu eisbock s obsahem alkoholu až 12 procent, vyráběné metodou ledování, kdy je ze zamrzlých sudů stáčena zahuštěná tekutina s vyšším obsahem alkoholu. Toto pivo svým charakterem představuje určitý koňak mezi pivy. Pro odvážlivce bude připraven i nakuřovaný speciál typu rauchweizen s lehce uzenou příchutí.
K degustaci piv patří také dobré jídlo. Stejně jako u vín je kladen důraz především na vyváženost a vzájemnou harmonii chutí. O kulinářskou složku festivalu se postarají kuchaři z hotelu Mandarin Oriental. Mezi nabízenými pokrmy budou například jarní závitky s kachním masem, kuřecí rešmi s mátovým dressingem nebo sladký tvarohový dort s rybízovým glazé. Dále budou na výběr různé saláty a několik druhů sýra.