„Nejčastějším nedostatkem bylo nesplnění povinnosti nahlásit předem zahájení prodeje krajské veterinární správě. Na dalších místech v pomyslném pořadí se umístily dodržování čistoty a pořádku v místě prodeje, či chybějící doklady o původu zboží,“ uvedl Pejchal.
Alespoň jedno pochybení zjistili veterináři v osmnácti případech, celkem bylo závad čtyřicet jedna. Šlo i o nedostatečnou předepsanou výbavu stánku, nebo nesprávné zacházení se zbytky kaprů. „V několika případech byl zjištěn nesprávný způsob manipulace s kapry,“ dodal.
Prodejci musí dodržovat řadu nařízení, například v kádích musí být stále čerstvá protékající voda a nádrže nesmí být přeplněné. Jestliže prodejci ryby také zabíjejí, musí dbát na hygienu.
Spotřeba ryb v Česku podle Českého statistického úřadu předloni meziročně vzrostla o dvě procenta na 5,5 kilogramu na obyvatele. Podle údajů obchodního řetězce Ahold se devadesát procent kaprů prodá právě před Vánocemi. Předloni se jich podle producentů ryb v Česku odchovalo 17 860 tun.