130 let

Plně vybavená lednička | foto: Život v dodávce

NOMÁDI: Jak ušetřit na cestách? Někteří cestovatelé se ‚potápí do popelnic‘

Nomádi
  •   5:34
V Evropě je řada zemí, kde jsou ceny potravin vyšší než v Česku. A nebudeme si lhát, většina nomádů nemá v kapse zlatou kreditku. Řešením pro některé z nich je takzvaný „dumpster diving”, v překladu potápění do popelnice.

Na facebookových stránkách cestovatelského projektu „Život v dodávce” se 11. října objevil následující seznam s poznámkou „Dnešní úlovek”:

  • 850 g prémiového lososa
  • 1x kytička pro Barču
  • 7x balení bagetek
  • 2x hlávkový salát
  • 3x paprika
  • 2x 250 g žampionů
  • 2x 200 g čerstvého hrášku
  • 8 x hruška
  • 250 g chřestu
  • 2x 350 g rajčat
  • 3x kiwi
  • 3x citron
  • 1x jarní cibulka
  • sladká roláda
  • pár brambor
  • 2x 250 g Gourmet girasoli hotovka
  • 1x banán
  • 1x granátové jablko
  • 2x 100 g klíčků
  • brokolice
  •  12x omáčka Knorr
  • 2x neznámá věc podobná cibuli

Kupodivu to není pečlivě naplánovaný velký rodinný nákup, ale výčet věcí, které čeští cestovatelé (o jejich cestě jsme psali zde) vyndali z popelnice v Norsku. Cestovatelská dvojice to okomentovala následovně: „Sotva jsme urazili pár desítek kilometrů, podařil se nám velký #dumpsterdiving úlovek. Pár dní teď nemusíme nakupovat a ušetřili jsme několik tisíc. A taky nemusíme vymýšlet, co budeme vařit. A je to bez fronty u pokladny. Jak říka Forest, jídlo z popelnice je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.” V diskusi pod příspěvkem převládalo pochvalné hodnocení a nelíčené překvapení, kolik potravin míří z obchodů přímo do popelnic (jejich facebookové stránky najdete zde).

Anketa

Je pro vás opatřování potravin pomocí dumpster diving představitelné?

ANO 231
NE 287

Podobně si potraviny opatřuje blogerka a cestovatelka Radka, která provozuje stránky www.realcamplive.com. „Myslela jsem si, že v koších se přece hrabou jenom bezdomovci a prošlá čokoláda s bílým povlakem ve mně vzbuzovala hrůzu a vidinu nepříjemných okamžiků na toaletě,” napsala na svém blogu s tím, že se vše ale změnilo po jejím přestěhování do Norska. O svých zkušenostech z této severské země a o cestování po Norsku psala zde.

Jak se žije v dodávce?
Stanování v přírodě

„Kamarád donesl pomeranče z kontejneru. Divila jsem se, co je na nich špatně a proč skončily v popelnici. Kamarád mi objasnil, že pokud je jeden pomeranč v balení nahnilý, vyhodí se celé balení a vzal mě s sebou na noční procházku spojenou s vybíráním kontejnerů. Nejdřív jsem dělala jenom „podržbaterku“, ale když jsem zjistila, že moje původní představa byla úplně mylná, tak jsem se už na druhé výpravě zvesela hrabala v kontejneru a těšila se na úlovky,” popisuje Radka v rozsáhlém článku (celý si jej můžete přečíst zde).

Plýtvání potravinami v číslech

Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí, uvádí web Zachraň jídlo a pokračuje: „Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok.” Zdá se, že zdroje pro potápěče do popelnic jsou v Evropě téměř neomezené.

Pro začátečníky v této disciplíně jsou důležité dva pojmy na obalech potravin, které se navíc často zaměňují: datum použitelnosti (anglicky „Use by Date“) a datum minimální trvanlivosti (DMT, anglicky „Best before“)

Základní pojmy:

  • datum použitelnosti (anglicky „Use by Date“): uvádí se slovy „Spotřebujte do…“ a používá se pro potraviny, které podléhají rychlé zkáze, například jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazená drůbež atd. Výrobce musí na obal doplnit i údaje o podmínkách uchování, které musí být dodrženy. Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se nepovažují za bezpečné.
  • datum minimální trvanlivosti (DMT, anglicky „Best before“): uvádí se slovy „minimální trvanlivost do…“ a označují se tak potraviny, které se rychle nekazí. Mohou to být konzervy, sušenky, čokoláda, těstoviny a podobně. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku a odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu.
Autor: ttm