Černý kořen obsahuje důležité vitamíny, bílkoviny, vlákninu a vysoký obsah minerálních látek. A co z něj uvařit? Vynikající je v salátech nebo pomazánkách. Dá se ale připravit i podobně jako chřest. Problém s černým kořenem ale přesto je. V běžných obchodech se prakticky nedá sehnat.
Jednoduché a netradiční recepty |
Pokud nemáte vlastní zdroj, zkuste farmářské trhy a ekofarmy. Černý kořen se k nám také dováží - většinou z Belgie, Francie či Holandska. Při čistění černého kořene raději použijte rukavice, vytéká z něj pryskyřice, která jde z rukou špatně smýt.
Francouzská polévka z černého kořene
Očištěný kořen nakrájíme na malé kousky, které v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté vodu slijeme, ale nevyléváme. Kořen prolisujeme přes síto a vrátíme do vody, ve které se vařil. Ve chvíli, kdy voda dosáhneme varu, přilejeme smetanu s trochou mouky. Povaříme a přidáme špetku soli a pepře. Před koncem vaření, přidáme také nadrobno nasekanou petrželku. Nakonec polévku ozdobíme nadrobno osmaženou houskou.
Dušený černý kořen s rajčaty a cuketou
Kromě černého kořene, cukety a rajčat, budete také potřebovat řepkový olej, cibuli, česnek, tymián, rozmarýn, bobkový list a a petržel. Na oleji orestujeme cibuli a přidáme k ní černý kořen, podlijeme vodou a dusíme zhruba pět minut. Přidáme nakrájenou cuketu (nejlépe na kolečka), rajčata, bobkový list, rozmarýn a tymián. Okořeníme podle chuti solí a pepřem. Znovu podlijeme a dusíme přibližně půl hodiny. Než podáváme, můžeme jídlo dochutit ještě šťávou z citronu. Recept se hodí nejvíce k rybám či drůbežímu masu.
Jednoduchá pomazánka z černého kořene
Kořen oškrábeme a nastrouháme na jemno, pokapeme jej citronem a zamícháme do bílého jogurtu. Namažeme na chlebíčky a ozdobíme kousky citronu a nasekanou petrželkou.
Salát z černého kořene
Omytý o oškrábaný černý kořen a vložíme do octové vody, aby nezčernal. Do hrnce nalijeme vodu, sůl a ocet a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme nakrájený kořen a vaříme do měkka. uvařený kořen vyjmeme a pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Vedle si mezitím připravíme marinádu z vývaru, octu, oleje a dochutíme ji. Přelijeme jím vychladlý černý kořen. Salát podáváme ke smaženému masu nebo rybám.
Černý kořen s mandlemi
Černý kořen očistíme a uvaříme ve vodě, kterou zároveň osladíme, osolíme a okyselíme. Vaříme do té doby, než je kořen měkký. Mandle si připravíme vedle - nastrouháme je nebo nasekáme nahrubo. Kořen obalíme ve vyšlehaném sněhu a vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Nakonec vše posypeme mandlemi a pečeme dokud sníh nezrůžoví. Jako přílohu podáváme brambory.