Lesley Rogers z australské University of New England a italský entomolog Giorgio Vallortigara z univerzity v Trentu naučili včely, aby si vůni citronu spojily s lákavou chutí cukru a vůni vanilky s odpudivou chutí soli.
Následně oba vědci sledovali, jak si včela naučenou dovednost pamatuje. Dovolili přitom včelám přijímat pachové podněty vždy jen jedním tykadlem.
Ukázalo se, že vůni zachycenou pravým tykadlem dokáže včela srovnat jen s informacemi uloženými v krátkodobé paměti. Pro informace z dlouhodobé paměti si umí sáhnout jen podnětem zachyceným levým tykadlem. Autoři studie zveřejněné ve vědeckém časopise PLoS ONE došli k závěru, že si včela odlišnou prací polovin nervové soustavy zajišťuje, aby se jí nově získané poznatky nepletly s informacemi, které si už osvojila a má je uložené v paměti dlouhodobě.