130 let
Úspěšný lov divočáků.

Úspěšný lov divočáků. | foto: Petr Topič, MAFRA

Premium

Původní zpráva

Maso z lesa až na váš stůl, láká stát. V nabídce je třeba daňčí, mufloní nebo divočák

Česko
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Praha - Na sádle osmahněte cibuli. Pak přidejte na kostky nakrájenou jelení plec. Poduste ve vlastní šťávě a pak osmahněte. Přidejte papriku, sůl, kmín a vodu a aspoň hodinu duste. Poté stačí zahustit a ještě chvíli povařit. Na závěr ještě pár ingrediencí a jídlo je na světě. Chcete-li vědět, jak přesně uvařit jelení guláš paní nadlesní, není problém.

Zvěřina byla po staletí výsadou a pochoutkou elit. Nyní je dostupnější

Recepty na zvěřinu daly k dispozici Lesy ČR (LČR) společně s Vojenskými lesy a statky (VLS).

Návod na lahodný pokrm je však vedlejším produktem. Oba státní podniky si přejí především dostat zvěřinu rovnou do českých pekáčů. Pomoci v tom má projekt Z lesa na stůl i s mapou zobrazující 65 svých lesních závodů, do kterých si zájemci mohou pro zvěřinu zajet.

K dispozici bude maso srnčí, daňčí, mufloní a samozřejmě z divočáka. „Pro lidi, kteří žijí ve městech, je zvěřina těžko dosažitelná. Navíc vždycky bude specifickou potravinou. Málokdo ji umí připravovat. Chceme to změnit,“ sdělil serveru Lidovky.cz ředitel VLS Petr Král.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Eliška Nová
  • Vybrali jsme pro Vás