130 let

Vyzkoušejte marinované papriky

Česko

Nelze popřít, že grilovaná zelenina je nadmíru chutná, ovšem grilovaná a marinovaná zelenina je ještě chutnější. Je totiž odpočatější, vyzrálejší, uleželejší, a tudíž voňavější, chutnější a šarmantnější. Je prodchnuta kouzlem marinování, při kterém pracuje jen a jen ubíhající čas.

K autorství grilovaných a marinovaných paprik se hrdě hlásí Italové a jejich rukopis je vskutku čitelný, neboť jen málo národů zachází s olivovým olejem tak štědře jako obyvatelé Apeninského poloostrova.

Klíčem k úspěchu tohoto pokrmu je vysoká kvalita použitých ingrediencí. Papriky by měly být pěkně vyzrálé, baculaté a šťavnaté, se silnou slupkou a sytě zabarvené. Od extra panenského olivového oleje je očekávána příjemná, harmonická a plná chuť a vůně, které paprikám dodají to správné chuťové pozadí.

A co se ostatních ingrediencí týče, je tento pokrm výbornou startovací plochou k experimentování.

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby: 6 velkých červených, žlutých nebo zelených paprik 8 stroužků česneku 3 lžíce kaparů 60 g strouhaného parmezánu 100 ml extra panenského olivového oleje 3 snítky čerstvého oregana čerstvě mletý pepř

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 240 °C, na pozici grilu.

Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme je do menší zapékací nádoby a přidáme olivový olej. Papriky rozložíme na plech, vložíme je pod gril a za občasného otáčení grilujeme 30 minut, až se na jejich povrchu vytvoří puchýřky. Vyjmeme je z trouby, vložíme do plastového sáčku a necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 150 °C, dáme do ní nádobu s česnekem a olivovým olejem a pečeme 15 minut. Vychladlé papriky vyndáme ze sáčku a sloupneme jim slupku. Rozkrojíme je, vyjmeme semínka a dužninu nakrájíme na proužky. Do servírovací mísy dáme proužky papriky, pečený česnek vyjmutý z oleje, kapary, parmezán a lístky oregana. Přiměřeně opepříme a zalijeme olivovým olejem, v němž jsme pekli česnek. Mísu přikryjeme plastovou fólií a dáme ji do lednice na 24 hodin.

V žádném případě se nepokoušejte zanedbat dobu potřebnou k marinování, tedy 24 hodin. Doba je to dlouhá, nicméně skutečně potřebná k tomu, aby se chutě a vůně jednotlivých ingrediencí promísily.

4 další rady, jak vylepšit zeleninu

1 Nesmírně lahodné jsou grilované a marinované žampiony. Nejpůvabnější jsou žampiony s malými kloboučky, které lze ponechat vcelku - před grilováním je očistěte, oloupejte a klobouček zlehka nařízněte do tvaru křížku. Zakápněte je olivovým olejem, aby se nevysušovaly, dozlatova ogrilujte a marinujte v olivovém oleji a česneku. 2 Lilek, lidově též baklažán, je plodem ke grilování a následnému marinování doslova stvořeným. Nakrájejte jej na plátky o šířce asi 0,5 cm, zlehka potřete olivovým olejem a ogrilujte z obou stran dozlatova. Marinujte jej v olivovém oleji nejlépe ve společnosti česneku, čerstvé bazalky a černých oliv.

3 Nadmíru populární zeleninou v Itálii je cuketa, tykvovitý plod, jenž je nejchutnější v okamžiku, kdy doroste do délky 15-20 cm. Grilovanou a marinovanou ji lze připravit obdobným způsobem jako lilek, přičemž výbornou společnost jí dělá česnek, filátka ančoviček, petrželka a strouhaný parmezán.

4 K jakémukoliv druhu grilované a marinované zeleniny se hodí grilovaná a marinovaná červená a jarní cibulka. Červenou cibuli oloupejte a podle velikosti nakrájejte na poloviny až osminky. Jarní cibulku omyjte, osušte a ponechte vcelku. Obé zakápněte olivovým olejem, ogrilujte dozlatova a marinujte s ostatní zeleninou.

Autor: