Kromě dýní mohou dále hlavně děti využít slámohřiště nebo si projít bludiště v topinamburách.
Pro Jaroslavu Pipkovou a jejího muže Josefa jsou tyto plodiny nejen zdrojem potravy, ale využívají je také jako dekorativní předměty. "Snažíme se dýně přiblížit lidem, návštěvníkům vysvětlujeme, co všechno se s nimi dá dělat," řekla Jaroslava Pipková.
PROHLÉDNĚTE SI FOTKY Z DÝŇOVÉHO SVĚTA: |
S manželem nyní pěstují dýně na pěti hektarech. Před časem s tím začali proto, že jim potraviny z těchto plodů velmi chutnali. "Manžel se s tím setkal ve Švýcarsku. Poblíž Basileje bydlí jeho příbuzní, kteří dýně pěstují. My jsme s tím před několika roky začali také," řekla Pipková.
Recept na jednoduchý dýňový koláč od Pipků:Budete potřebovat: Postup: Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme. Více receptů najdete na www.dynovysvet.cz |
Zatímco ve Švýcarsku se prý dýním daří více, na Vysočině jsou podmínky horší. Především nadmořská výška kolem 500 metrů, v níž se Nová Ves u Leštiny nachází, není ideální. "Nemůžeme tady pěstovat všechny druhy podle našich představ. Ale dokázali jsme si, že i v těchto podmínkách se dýním daří," řekla.
Návštěvníci statku neuvidí pouze klasické oranžové dýně. Některé plody jsou žluté, čistě bílé, zelené, ale také různě pruhované a vzorované. Překvapivé jsou i jejich tvary. Nejde pokaždé jen o kulatou dýni.
ČTĚTE TAKÉ: |
Manželé Pipkovi zdědili statek po prarodičích. Dýně pěstují čtvrtým rokem. Zatímco v minulosti se tato plodina v tuzemsku používala většinou jen na výrobu kompotů, nyní z ní už lidé dokážou připravit i jiné potraviny.
"Zájem o dýně roste. Je to asi dané i osvětou, teď už snad všichni vědí, že se dá dýně například péct, smažit nebo z ní udělat výborná polévka," uvedla Pipková.
Recept na dýňovou polévku od Pipků:Takhle se vaří dýňová polévka ve Švýcarsku a na Vysočině: Postup: Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a brambory, lehce osmahneme a zalijeme bujonem a vaříme 20- 30 min. Rozmixujeme, ještě jednou přivedeme k varu, přidáme smetanu, popřípadě dochutíme solí a pepřem. |