130 let

Daisy Ridleyová jako Rey. Star Wars: Poslední z Jediů. | foto: Disney

Absolutní nezájem. Čínská kina ruší promítání Posledního z Jediů týden po premiéře

Kultura
  •   14:00
PEKING - Snímek Star Wars: Poslední z Jediů přestávají čínská kina promítat pouhý týden po premiéře. Důvodem jsou naprostý nezájem diváků a nízké tržby. Čína je druhým největším filmovým trhem na světě a z hollywoodských značek na něm má největší úspěch série Rychle a zběsile.

Snímek Star Wars: Poslední z Jediů měl v Číně premiéru před týdnem. Zatím vydělal „pouhých“ 28,7 milionu dolarů. Celkový nezájem čínského publika vyústil v to, že kina zrušila více než 90 % plánovaných promítání v dalších týdnech.

Zveřejněný snímek z filmu Star Wars: Poslední z Jediů.
Kylo Ren (Adam Driver) je naštvaný. Star Wars epizoda VII: Poslední z Jediů...

‚Ať se režisér Posledního z Jediů omluví.‘ Fanoušci proti Star Wars zakládají petice

Možným vysvětlením čínského nezájmu o Star Wars může být celková neznalost ságy, která se do země pořádně dostala vlastně až se sedmou epizodou Síla se probouzí. Ta si sice na čínském trhu vedla podstatně lépe (50 milionů dolarů v prvním týdnu), ale i tak šlo o kasovní propadák.

Číňané si nicméně zamilovali značku Rychle a zběsile. Snímek Rychle a zběsile 8 (Fate of the Furious) vydělal na místním trhu 135 milionů dolarů během prvních dvou dní. Po devíti dnech snímek překonal hranici 300 milionů.

Osmá epizoda ságy Star Wars si ale jinak celosvětově nevede vůbec špatně. V úterý 9. ledna snímek překročil celosvětově hranici 1,2 miliardy dolarů (zhruba 25,5 miliard korun).

zdroj: www.youtube.com
Autor: Jaroslav Totušek