Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hudebníci přišli o cenné nástroje. Kvůli Diagu

Evropa

  12:18
PRAHA - Kvůli exekučním nárokům společnosti Diag Human se do Česka vrátily historicky cenné hudební nástroje, které pocházejí ze Státní sbírky hudebních nástrojů a které si hudebníci významných českých souborů mohou dlouhodobě pronajímat. Hudebníci museli některé nástroje vrátit do depozitářů.
Housle - ilustrační foto.

Housle - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Nástroje jsme si vyžádali k pravidelné dílenské kontrole," uvedla Dagmar Fialová z Národního muzea, které jako příspěvková organizace ministerstva kultury kolekci hudebních nástrojů spravuje.

ČTĚTE VÍCE O EXEKUCÍCH DIAG HUMAN

Podle zdroje z Českého muzea hudby, ve kterém je sbírka umístěna, šlo hlavně o to dostat do ČR co nejdříve deset nástrojů v mnohamilionové pojistné hodnotě, uvedl Radiožurnál, který na problém upozornil. V současné době jsou zpět v muzeu.

Nástroje mají nesmírnou hodnotu nejen finanční, ale i uměleckou
Tři hudebníci Českému rozhlasu potvrdili, že nástroje museli vrátit do depozitářů muzea kvůli tomu, aby je při zahraničních zájezdech nezabavili exekutoři.

"Tyto nástroje, které mají nesmírnou hodnotu nejen finanční, ale i uměleckou, nechceme vystavit jako zálohu někde v Paříži nebo ve Vídni u soudu," řekl zástupce Talichova kvarteta Petr Prause k postupu ministerstva kultury. Cello od Giovanni Granciniho a housle od Antonia Stradivariho mají hudebníci prý ale stále pronajaté.

"Po tuto dobu samozřejmě neplatíme nájemné a doufáme, že se v nejbližší době všechno vyřeší. Byli jsme požádáni, aby nástroje neopustily ČR, dokud se situace nevyřeší," řekl Prause.

Hodně se nás to dotkne, zoufají si hudebníci
Dvoje housle museli dočasně vrátit i členové Zemlinského kvarteta a violoncellistka Jitka Vlašánková z Martinů kvarteta. Vlašánková chápe, že stát chce ochránit svůj majetek, podle ní to ale má vliv na "kariéru a úspěšnost" hudebníků. "Nás se to ale dotkne hodně, nástroj je pro naši práci klíčová věc a zejména zahraniční pořadatelé chtějí slyšet nejen skvělého interpreta, ale také úžasné staré nástroje," řekla rozhlasu Vlašánková.

Státní sbírka hudebních nástrojů obsahuje několik desítek vybraných nástrojů. O tom, kdo na ně bude hrát, rozhoduje komise.

Josef Šťáva - zakladatel a bývalý majitel firmy Diag Human

Kvůli sporu mezi společností Diag Human a Českou republikou exekutoři v Rakousku nedávno zabavili tři umělecká díla ze sbírek Národní galerie v Praze a Moravské galerie v Brně zapůjčená na výstavu ve Vídni. Ministerstvo kultury v reakci na to a hrozbu další možných exekucí pak zakázalo půjčovat umělecká díla do zahraničí.

Soud ve Vídni zabavil české obrazy 
Soud ve Vídni nechal umělecká díla zapůjčená Českem zabavit na základě svého nepravomocného rozhodnutí. Uznal nárok společnosti Diag Human na více než desetimiliardové odškodnění od ČR za zmařený obchod s krevní plazmou.

Nároky firmy nepravomocně uznal také soud v Paříži. Diag Human zažalovala Česko také v USA, ale i v Británii a dalších zemích Evropské unie. Česká republika se proti rozhodnutí rakouského soudu už odvolala.

Autoři: ,